Влъхвите от Изток се возят само с ОК Супертранс

Когато вижда окейката на бензиностанцията, просто няма какво да направи – вдига ръка с отработен жест, с който толкова пъти бе спирал таксита на улицата, затичва се, защото бакшът нещо не му обръщаше внимание, и хваща предната врата точно преди онзи да е излязъл на Околовръстното.

– До Толстой ще ме метнеш ли? – пита както стотици други вечери, винаги с увереност, че ще го вземат, защото курсът си струва.

Бакшът първо посяга да заключи вратата, очевидно объркан от изскачането в гръб. После обаче оглежда пича внимателно, преценява го – само както един бакш го може – и със също толкова рутина посочва предната седалка. Но все пак иска да види, че клиентът ще може да си плати – с такива курсове винаги си има едно наум.

Пичът няма достатъчно в себе си, но веднага вади сребърната си Виза и предлага да минат през някой банкомат в центъра, така или иначе им е по път. Бакшът го поглежда още веднъж и пуска една небръсната усмивка в стил от него да мине: ще се возят, къде ще ходят, пък и от празни курсове никой още не e  изкярил. После започва обичайното разпитване, не че му е работа, ама все пак лаф да става, има бая време, докато стигнат…

Пичът не е от хиперприказливите и по-скоро от учтивост обяснява как от четири години е между София и Виена. Споменава го само за да каже, че австрийските таксита въобще не ги харесва, возил се бил не повече от три пъти и му излязло колкото с български бакш от тук до там, луда работа. И понеже не иска още отсега да тръгват да си мълчат, веднага се сеща да прехвърли топката, така или иначе стана думаудрят ли се често такива курсове, винаги съм се чудил

– Ако имаш късмет, разбира се, че се удрят – отговаря бакшът точно докато отбиват от Околовръстното. – Особено на летището, ако успееш да се закачиш на стоянката де. Идва некой като тебе, живел по чужбина, скъсал се от пътуване и прекачвания, чeкал сто часа да сменя полети, и като кацне, вече толкова му е писнало, че последните двеста километра ме взима мене. Нищо че преди това хиляда пъти е сравнявал офертите за билети, че да мине с двайска по-късо. И ще кажеш, че е пръчка, и наистина е, ако минеш през диспечер – там си има тарифа, по лев и нещо на километър, нали требва и връщането да го сметнеш. Обаче мене така направо ако ме хванеш, ще се разберем и по-евтино.

tumblr_mz1gwhSl9y1t07l3mo1_1280

Мрежести пътешествия. Снимка: Minimalistic Sofia

Вече излизат от индустриалната зона и по стълбовете все по-често присветват коледни звезди. Завалява тих сняг. Вместо „Джингъл Белс” обаче дрънка единствено бакшът:

– Ама има и друго… Преди три години, летото, ме викат на адрес горе от Вапцаров за Гео Милев. Закарвам го аз човека, а онзи: чeкай ме десет минути, и продължаваме. Аз му викам: ще те чакам и двайсе, само дотук да се оправим. И той си плаща – всичко точно, че и отгоре. Пък след малко наистина взе, че слезе и вика: Тасос знаеш ли го къде е? А аз: джипиесът го знае, имам и на Гърция, и на Турция карти, и накъдето се сетиш. Като имаш, вика, значи да не те мислим. И директно ми брои седем по сто в ръката. Даде ми един диск с няква музика, дето да не ти казвам к’ва беше, три дена ме боля главата. И само спряхме в един денонощен да си вземел ром с кола за пътя, и направо към Тасос.

Стигаме Кавала към пет и нещо, точно за ферибота, аз така и си го бех изчислил, и му викам: връщам ти едните сто, нема к’во да хабим пари да качваме колата, пък там пак ще си хванеш такси. А онзи: в никакъв случай, мацките тебе требва да те видят, всеки знае с кайена да дойде да ги оправи. И взехме ферибота, той право при тия мацки, а те като отвориха едни усти… не знам кога ги затвориха. Аз докато бех там, не успяха. Ама едно време всеки имаше пари, друго беше…

В центъра всичко свети с най-доброто, което неонът и останалите благородни газове в крушките могат да предложат в чест  на Витлеемската звезда, показала пътя на тримата влъхви от Изтока към мястото на Рождеството, a покрай тях и на всички нас. Спират пред банкомат, пичът слиза и тегли колкото ще му трябват.

– А на мене съквартирантът ми обясняваше веднъж – сеща се, когато пак се връща в окейката, – че някакви пичове хванали от улицата такси, мисля, че от Ботев при Петте, и се закарали направо в Амстердам… Не го вярвам, ама на него са му показали касовата, знаеш ли ги как са се били направили…

– Ама чакай бе, аз до Амстердам съм отказвал, ако щеш ми вярвай, – като изригна оня вулкан в Исландия и всички полети ги беха спрели. Рейсовете пълни, влакове също нема, нали помниш? И ме хваща един и вика: оправяй се, че требва до Лион да ме караш, имам дело утре, на живот и смърт. Казвай колко требва да ти дам. Клиентът плаща, нема страшно! Само фактура да има.

И аз тоя път звъня, щото нема как да му пусна фактура. Диспечерката казва колко е – два-три бона, нещо такова, вече не помня точно. Едно кафе, и тръгнахме. Аз осем часа, после той, а аз отивам отзад да спя; после пак аз и то нали от Ниш нататък си е все магистрала, ти знаеш – стигнахме навреме, всичко точно, бате. Ама на връщане вече бех сам, тегава история. А па то по паркинги да спиш зимата, въобще не си е работа. Както и да е. Точно вече ще влизам в София, и диспечерката звъни, вика: ти нали беше по дългите – тука един иска до Амстердам да го водиш. Е, викам, златна си, ама не мога. Досега съм пътувал – дай го на некой друг. Така че не ми викай за Амстердам, аз дотам съм отказвал, на чорбаджията едвам го връщам лизинга и въпреки т’ва – отказвал съм, така да знаеш.

– Ама гледам сега не си отказал?

– Е, сега, немаше как. Човекът ме викна за летището, беше за тия, ранните полети, нали се сещаш, от пет и половина. Спирам долу, звъня на пожар, а онзи – едвам слиза, коледно парти ли е имал, к’во ли. И всичко точно – закарвам го, отивам да отворя багажника, подавам му куфарите, а той – ама без да ги е отворил, без нищо: ей, т’ва уиски, вика, забравих подаръка на племенника. Връщаме се! Аз натегам яко, ама пичът живее чак горе в Бояна, и то на една пряка… нема такъв лед ти казвам. Докато отидем, докато се качим до тех, докато се върнем, и те затворили и врати, и гейт, и всичко.

Аз си бех на стоянката да чекам некой за обратно, а ми идва пак тоя и вика: нема как – за днеска нема билети за Виена. Всичко е заето, така че – излезе ти късметът.

И тръгнахме – в седем бехме на границата, в единайсе – на Белград. Там му викам: или спираме на некой мотел, или ти хващаш геврека. И онзи – ама той поспа неколко часа и си му беше минало уискито вече – си кара докъде Унгария. Магистрала нали е, нема какво да я бавиш, и оттам – пак аз. Пускам джипиеса във Виена и направо с подаръка при сестра му и племенника. Аз още три часа почивка на един паркинг, малко редбул, че да свежна на бензиностанцията, и точно да тръгвам на обратно, и ей те тебе.

– Какво да ти кажа, друго си е Коледа в София.

– Друго си е, верно е.

Пичът ще има време и да обясни как шефовете му резаци го прецакали с дежурства по празниците и как днес точно за две секунди бил решил, че тяхната няма да я бъде. Ще попсуват и австрийците, после и българите – и тук, и там. Ще има време за всичко. Но първо ще спрат, защото, докато са на светофара пред Ратхауса, бакшът вижда в страничното как някакъв друг пич изскача от една от будките на коледния базар и се скъсва да тича, за да хване окейката, да отвори вратата и да каже, както толкова пъти преди, винаги с един и същ отработен тон:

– До Дружба при езерото окей ли си, шефе?

– Окей съм, ама първо сме през Толстой – усмихва се с небръснатата си усмивка бакшът. Изчаква го да се качи отзад, включва пак на скорост и тримата продължават в Тихата нощ напред към София[1].

 [1] Защо трима души, пътуващи към София за Коледа, може да се нарекат и влъхви – в следващия разказ.