Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев

Теодор Ушев,

Теодор Ушев. “Художник от дете, аниматор – от съвсем скоро”.

Художник, визуален артист, експериментатор. Кариерата му започва като театрален плакатист в България – между София и Пловдив, а през 1999 г. заминава за Монреал, където работи и до момента. Оттогава насетне филмите му, чийто продуцент е канадския Национален филмов борд, участват в редица международни фестивали. “Художник от дете, аниматор – от съвсем скоро” по думите на Нева Мичева от в. Култура. В интервю с нея Теодор Ушев разказва:

“Аз си падам по тоталитарното изкуство, което би трябвало да отрицава факта, че си падам и по изкуството, което го е отричало, като дадаизъм, експресионизъм или футуризъм. Падам си и по поп-арта. Все по крайностите май, които взаимно се отблъскват. Харесва ми това движение на махалото, нагоре-надолу. Сякаш там се ражда истината.”

Ушев споделя, че пътят към анимацията е бил съвсем случаен. Първият му късометражен филм “Here Comes a Miracle” излиза през 2003 г., а това, което отново привлича вниманието ни към артиста, е най-новият му проект. Късометражната анимация “Сляпата Вайша” следва историята от едноименния разказ на писателя Георги Господинов от сборника „И други истории“. Филмът разказва за момиче на име Вайша, което с едното си око вижда в миналото, а с другото – в бъдещето. Така тя остава незряща за настоящето.

Кадър от филма "Сляпата Вайша"

Кадър от филма “Сляпата Вайша”

Тук искаме да ви представим някои от филмите на Теодор Ушев, които умело експериментират с визуалните и смислови послания, въвличайни ни в световете на съветския консктруктивизъм, кубизма, философията на Маркузе и музиката на Свиридов и Шостакович. Единственият пътеводител в този хаос на терора и ежедневието може би остава изкуството. Започваме с кратко видео за “Сляпата Вайша”, което нашият екип подготви.

1. Blind Vaysha (2016)

Преди няколко дни стана ясно, че филмът ще направи своята премиера на Берлинския международен фестивал през м. февруари тази година. Музиката към анимацията е на Никола Груев – Kottarashky.

2. Gloria Victoria (2013)

С елементи на кубизъм и сюрреализъм “Глория Виктория” проследява връзките между войната и изкуството. Съпроводен от Симфония No. 7 на Дмитрий Шостакович, сюжетът представя поредица от битки и сблъсъци, които ни повеждат през бойните полета на Дрезден, Герника, испанската гражданска война и дори Междузвездни войни. История за звуците на военната машина, която потъпква масите, а гласът на изкуството е единственият, който оплаква жертвите и настоява за мир.

Филмът е номиниран в предварителната десетка на 86-мото издание на Оскарите за 2014 г.

2. Tower Bawher (2006)

Заглавието на филма е алюзия към кулата на Татлин – проект на съветския архитект Владимир Татлин, който остава недовършен. В Tower Bawher Ушев акцентира върху конструктивизма в изкуството, като същевременно критикува използването на изкуството в служба на идеологията. Филмът съдържа визуални препратки към артисти от съветската епоха като Дзига Вертов, братята Стенберг, Александър Родченко, Ел Лиситци и Любов Попова.

3. Drux Flux (2008)

Фигуративен и абстрактен Drux Flux е късометражна анимация, която разказва за драмата на съвременния човек, чийто живот е смачкан от индустрията. Вдъхновен от философията на Херберт Маркузе и книгата му “Едноизмерният човек”, Ушев използва индустриални сцени и тяхната ужасяваща геометрия, за да покаже чудовищния характер на прогреса. Drux Flux получава наградата на канадския институт Film за най-добра канадска анимация в Международния фестивал на анимационния филм Отава и е номиниран за най-добър анимационен къс филм при 29-тото издание на наградите Genie.

4. Walking On By (2003)

И за финал – един от първите филми на Теодор Ушев, в който безкрайните възможности в един човешки живот се разгръщват в една няколко минутна разходка.