“Сърцето на Пейтън” – инициатива срещу тормоза над деца в училище

Разхождаш се из Сентрал Парк. Зима е. Необичайно топла. Разбира се, не като тази, която си имаме в България в последно време, но все пак по нюйоркски малко по-мека от обичайното. Докато слънцето се прокрадва през клоните и почти те заслепява, зърваш… сърчице. Червено е, ръчно и много умело изплетено. А на бял лист, закрепен към него, пише: “Душата ти е направена от звезди”.

Аз не живея в Ню Йорк и не съм се разхождала из паркa, който всъщност е по-голям от квартала ми в София, но с тези плетени сърца се запознах чрез Instagram. Посланието им е насочено срещу предотвратяване на самоубийствата, тормоза в училище и стигмата на психическите заболявания, и вече е достигнало до над 45 страни в цял свят.

Проектът е посветен на 13-годишния Пейтън Джеймс, който слага край на живота си през есента на 2014 г. Причината е, че не успява да преодолее тормоза, оказван му в училище. В Щатите това съвсем не е прецедент. Всяка година близо 4,400 души слагат край на живота си. Над 14% от гимназиалните ученици са обмисляли самоубийство, а 7% от тях са правили опит да сложат край на живота си. Според статистика, изготвена от ABC News, близо 30% от учениците тормозят съучениците си или са подложени на тормоз и 160 000 отказват да ходят на училище, защото се страхуват. Числата са шокиращи, но поне ги има и това е осъзнато като сериозен проблем.

Може би си мислим, че в България тези травми не съществуват, защото никой не говори за тях, но истината е, че много деца мълчат за това, което се случва в училище, от срам или страх.

Проектът “Сърцето на Пейтън” и неговите основатели са измислили един оригинален начин за популяризиране на идеите си: с помощта на ръчно изплетените сърца, с прикрепени позитивни цитати към тях. Бащата на Пейтън, Дейвид Джеймс, е важна част от екипа. Всекидневно хиляди хора посещават сайта на проекта и закачат посланията си на места, където те лесно могат да бъдат забелязани. Те целят да ни накарат да си отворим очите и да видим нещо, което е изключително разпространено, но често остава заглушено и невидимо.

Ние знаем твърде добре какъв може да е негативният ефект от тормоза и подигравките върху едно дете и колко е трудно за него да повярва, че някога нещата ще се оправят,” казва Джил Кюбин, която е основателка на проекта. Но нека започнем от началото и разкажем повече за инициативата.

Как започна всичко?

Исках проектът ни да накара хората да си дадат сметка за самоубийствата в следствие на тормоз, както и за психичните заболявания, които продължават да бъдат маргинализиращ фактор, както в училище, така и след това. Исках да се инициира диалог, който да даде началото на движение, което да обиколи целия свят.

Мислех, че хората ще прегърнат идеята за проект, който включва създаването на сърца с нашите вдъхновяващи цитати към тях. Толкова много хора са повлияни от проблема за самоубийствата и психичните заболявания, било то посредством свои близки приятели или роднини. Хората изглежда, че се припознават в нашата мисия и това кара проектът да стига и до други части на света.

Какво направи случаят с Пейтън Джеймс толкова важен, че решихте да кръстите проекта си на него?

Попаднах на историята на Пейтън чрез социалните мрежи, след като прочетох много подобни случаи. Исках да направя повече от това просто да се гневя заради поредното дете, което умира в следствие на тормоз. Исках да направя нещо, но не знаех точно какво. Няколко месеца по-късно ми хрумна концепцията за проекта и тогава разбрах, че искам да включа името на Пейтън в него. Затова  се свързах с родителите му и получих тяхното съгласие.

Как ви хрумна идеята за сърцата и цитатите към тях?

Избрах сърца, защото те са символ на деликатните сърца на всички, които сме загубили заради самоубийство. Исках хората, които откриват сърцата да виждат вдъхновяващо съобщение към тях. За мен това беше важна част от проекта. Намирането на това съобщение, което изразява любов и топлина може да е знакът на надежда, който те са търсели, за да не сложат край на живота си. Знам, че това се случва, защото много хора се свързаха с мен и ми казаха, че са мислели за самоубийство, преди да видят посланията. Това им е дало надежда и ги е накарало да повярват, че не са сами и, че си струва да опитат отново. Тези сърца са могъщ символ на надежда. Истински го вярвам особено сега, когато получавам толкова много положителни отзиви.

Обръщали ли са се деца към вас със зов за помощ?

Много младежи се свързват с нас и искат да помогнат за разпространението на сърцата в своите училища навсякъде по света. Техните приятели се самоубиват и те искат да разберат причините за това. Надяваме се да се свържем с младежи от целия свят, искаме да им покажем как могат да се включат в проекта и така, може би, да намалим смъртните случай в следствие на самоубийство.

Проектът достигна ли Европа вече?

Да. “Сърцето на Пейтън” достигна до над 50 държави по света и 26 от тях са в Европа, включително Хърватска, Словакия, Чехия, Естония, Финландия, Гърция и Полша. 

Какви са бъдещите ви планове? Мислите ли как още повече да разпространите проекта?

Искаме проектът да влезе във всяко училище, защото си мисля, че е важно учениците да участват в него. По този начин други ученици, които се чувстват депресирани или имат суицидни мислии, ще знаят, че не само има проект, към който могат да се обърнат, но и че има други деца в тяхното училище, които са им съюзници и могат да ги подкрепят в процеса на излекуването.

Ако някой иска да създава и разпространява сърцата, моля, посетете нашата интернет страница и прочетете секцията за често задавани въпроси. Там ще намерите файла с цитати, които молим хората да използват за сърцата. Ако искате да разберете как да станете част от проекта, чувствайте се свободни да ни пишете. Благодаря ви.

“You change your life by changing your heart.” ~Max Lucado #love #art #life #quote #inspire #sidewalksmiles #photooftheday

A photo posted by ☮ SidewalkSmilesCampaign (@peyton_heart_project) on

 

Ако сте били свидетел или жертва на тормоз, можете да разкажете своята история тук. Можете и да се свържете директно с проекта “Сърцето на Пейтън” тук.