Художниците от клуб “Таралеж”, които дадоха нов ритъм в културния живот на Търново

През 2012 г. трима художници създават клуб за културни събития във Велико Търново – град поначало населен с артисти, много от които в зародиш са били студенти на местния факултет по изобразително изкуство. Надсловът на клуба „Таралеж“ е „Таралежът, туй е птица упорита, не го ли ритнеш, не излита“.

„Таралежът – туй е птица упорита, не я ли сриташ, не излита.”

„Таралежът – туй е птица упорита, не я ли сриташ, не излита.”

И клубът наистина се оказва упорит, но до април 2015 г., когато е принуден да затвори врати. На 7-ми май, в последната статия на сайта си, екипът на клуб Таралеж пише:

На 28-ми април 2015г. клуб за културни инициативи „Таралеж” трябваше да навърши три години. С младежкият си дух и все още идеалистичен възглед, клуб „Таралеж” вдъхна живот и уют в едно кътче на Самоводска Чаршия, което очарова не малко хора. Творческият безпорядък често доминираше, но екипът на „Таралеж” стриктно следваше своите принципи, ценности и концепция. Ние Таралежите сме горди, че успяхме да привлечем във Велико Търново автори, които са фактор за качество на българската съвременна културна сцена – някои от тях вече утвърдени, други тепърва ще следим в артистичните среди. В пространството на клуба бяхме свидетели на всякакви интересни и впечатляващи събития. Атмосферата винаги предразполагаше и често загубвахме представа за времето в разговори за изкуство и за живота, мечтаехме смело.

След откриването на клуба увеличените до четирима ентусиасти постепенно събират около него професионалисти и любители художници, музиканти, артисти, млади и възрастни хора.

Източник: клуб Таралеж

Източник: клуб Таралеж

Прожекциите се оказват силно ценени в града, в който е останало само едно действащо кино. Литературни четения, музикални вечери, постановки, концерти, уъркшопове са само част от мероприятията на клуба. До момента екипът има зад гърба си над 400 събития, както и над 6 фестивала за изкуство. Сред тях са: „12 часа изкуство”, „Фестивал за улични изкуство”, Фестивал на уличните артисти, Фестивал за съвременни изкуства „Тетрис”, „Нощ за Самоводската Чаршия”. „Таралеж” организира и кино вечери, последвани от разгорещени дискусии и обсъждания, напълно безплатно.

„Вярваме, че „Таралеж” ще оцелее! Ще направим всичко, което е по силите ни и не е в разрез с нашите принципи. Той допринесе за културния живот на града и вече виждаме проявленията извън пространството му.”, отбелязва преди време един от създателите на клуба – Ивелина Русева. Тя разказва още за предисторията на създаването на клуба.

Източник: клуб Таралеж

Източник: клуб Таралеж

„Ние, трима приятели, учили във Велико Търново, решихме, че не е честно и изгодно да пътуваме постоянно до други градове, даже и държави, за да имаме възможност да видим изложба на Кокимото, инсталация на Георги Ямалиев и т.н. Със създаването на клуба пристъпихме към изпълнение на своя „кодекс” – децентрализиране на културните събития в страната. Наша мечта беше да поканим любими свои автори да представят на съгражданите си качествени културни събития от съвременното и модерно изкуство”, разказва Ивелина. Тя, както и останалите организатори – Дамян Бумбалов и Лиляна Георгиева, е завършила педагогика със скулптура в търновския Факултет по изобразително изкуство. По-късно към тях тримата се присъединява и Адриана Иванова, завършила педагогика с живопис.

Зад „Таралеж” стои сдружение „Идействие”. Основателите смятат, че са сред най-младите, основали подобнo НПО в града. До ноември миналата година те кандидатстват по общински и национални проекти и успяват да получат финансова помощ от общината. В последните години средставата за събития намаляват и всичко се прави „на мускули”. Впоследствие обаче нещата преминават в застой, а алтернативни източници на приходи липсват. В опит да „презимуват” този труден период, „Таралеж” създават страница за набиране на дарения.

Източник: клуб Таралеж

Източник: клуб Таралеж

Основните причини, довели до загиването на „Таралеж“, по думите на самите таралежци, са: липса на държавна и общинска политика спрямо развитието на културни пространства, подкрепа на нестопански организации и на млади хора; липса на разписании критерии и цели, като основен показател за успех е масовостта. Конкретният повод „Таралеж” да затвори е липса на средства за поддръжка на пространството, в което екипа да реализира дейността си.

„Ярко си спомням началото на клуба – това беше пъстър артистичен фестивал. Именно така бих описала проявите им за тези три години – ярки, пъстри със силно артистрично присъствие… След всяко събитие чаках с нетърпение следващото. Запознах се с творци от различни сфери. Постепенно се сформира едно общество около “Таралеж”, състоящо се от жители на Велико Търново, които се събираха да поговорят за литература, музика, филми, изкуство и не само”, разказва Христина Христова, журналист от„Север БГ“.

Множество са причините за обособяване на болярския град като културен център на млади творци. Според последното преброяване на населението Търново е един от четирите областни града в страната с демографски прираст. Съществуват обаче големи предизвикателства за нестопански организации в сферата на културата, търсещи средства за постигане на финансова стабилност и развитие. И все пак, много от тези творци остават без пространство за изява или дискусии.

Бихте ли искали Таралеж отново да отвори вратите си? Има ли подобни инициативи във вашия град? Считате ли за важно независимото и многопластовото развитие на културата? Споделете Вашето мнение.