Пролетен Базар на Книгата — Какво? Кога? Защо?

Какво: Федерико Гарсия Лорка „Вълнения“. „Издателска къща Гутенберг“.
Защо: За първи път се публикува в България. Антологията е съставена от избрани произведения на големия испански поет. Макар и да излезе по-рано тази година, се усеща, че доказването му ще е именно тук.

Какво: Казуо Ишигуро „Погребаният великан“. „Издателска къща Лабиринт“.
Защо: Казуо Ишигуро е от онези автори, чийто стил е по-труден за четене и разбиране, но все пак това е първата му творба след 10 години забвение. Още една книга, която излезе по-рано, но ще се доказва тепърва. Накратко: римляните си тръгват от Британия, оставяйки я в разруха. На фона на горски пътеки и равнини едно възрастно семейство тръгва на пътешествие, в опит да открие сина си, докато миналото тъне в забрава и дори от предния ден все едно е минал цял век. Едно от големите попадения тази година!

Какво: Тери Пратчет „Смрък“. Издателство „Архонт – В ООД“.
Защо: Защото!

Тери Пратчет: „Смрък“ Снимка: Иван Шишиев

Тери Пратчет: „Смрък“
Снимка: Иван Шишиев

Какво: Умберто Еко „Нулев брой“. Издателство „Бард“.
Защо: Умберто Еко умее да забавлява читателите с ерудицията си (макар да не е лесен за четене от повечето хора). Накратко: Наръчник по лоша журналистика или как не се прави ежедневник.

Какво: Дж. К. Роулинг „Фантастични животни и къде да ги намерим“ и „Куидичът през вековете“. Издателство „Егмонт“.
Защо: Още нещо от света на Хари Потър.

Какво: Лидия Димовска „Резервен живот“. Издателство „Колибри“.
Защо: Необичайният разказ за две сиамски близначки, които искат да бъдат разделени, може и да не е най-привлекателната история, но е потресаващо добра. Действието обхваща период от 80-те години на XX век до днес, от времето на Титовото управления на Югославия и нейния разпад. Освен това, авторката ще присъства лично на Базара, за да представи книгата си.
Дата: 19 май Час: 19:00 Място: сцена.

Не пропускайте и щанда на нашите приятели от "Критика и хуманизъм" Снимка: Иван Шишиев

Не пропускайте и щанда на нашите приятели от “Критика и хуманизъм”
Снимка: Иван Шишиев

Какво: Павел Павлов „Орел срещу орлица“. Издателство „Изкуство“.
Защо: Втората част на историческата поредица „Светослав Тертер“ е обрисувана в заплетени ходове и конфликти. Изобщо Павел Павлов – такъв, какъвто го познаваме от първата част – олицетворява съвременния писател, който показва нов и приеман от читателя мироглед.

Какво: Катри Липсон „Продавачът на сладолед“. Издателство „Персей“
Защо: Животът на една жена и нейните наследници, пречупен през обектива на незнаен режисьор. Интересна история. Самата авторка също ще е на Базара (както и по-късно в Чешкия културен институт) и ще раздава автографи.
Дата: 20 май Час: 16:30 Място: щанд 211.

Какво: „Българ: книга-игра“. Издателство „Сиела“.
Защо: Книгите-игри са онези малки книжки от 90-те, които бяха еквивалентът на сегашните компютърни игри. Ако си фен на Българ, Пешо, Аспарух, Супер Спиро, Унуфри, Миша и бандата изперкали гларуси от Стария Несебър, то това е твоят книга. Да не говорим, че главното действащо лице си ти.

Знаеш ли какво е книга-игра и кому ли е написал Барак Обама "За вас е песента ми"? Снимка: Иван Шишиев

Знаеш ли какво е книга-игра и кому ли е написал Барак Обама “За вас е песента ми”?
Снимка: Иван Шишиев

Какво: Антоан дьо Сент-Екзюпери „Малкият принц“. Издателство „Апостроф“.
Защо: Това е „Малкият принц“! Пък и издателство „Апостроф“ направиха това, което някой отдавна трябваше да стори, а именно – подбиха цените на големия играч и доскорошен монополист на правата на безценната книга. А ако сега направят и едно ново издание на „Параграф 22“ на цена под безумните 24 лева, то българският книжен пазар ще е благодарен.

Какво: Махмуд ал-Римауи „Обаждане посред сън“. Издателство: „Ерго“.
Защо: Избраните разкази на Махмуд ал-Римауи са един оттенък от Изтока, носещ със себе си аромата на истинската литература, написана на невероятно добър език. Книгата ще върви с автограф, ако се срещнете на 22 май с нейния създател.
Дата: 22 май Час: 18:00 Място: сцена.

На тази сцена ще се състои срещата с Махмуд ал-Римауи ("Обаждане посред сън") на 22 май от 18:00. Снимка: Иван Шишиев

На тази сцена ще се състои срещата с Махмуд ал-Римауи (“Обаждане посред сън”) на 22 май от 18:00.
Снимка: Иван Шишиев