Джон Наш: безсмъртието на един красив ум

На 24 май 2015 г. си отиде един красив ум. По-рано през деня Би Би Си съобщи, че математикът и нобелов лауреат Джон Наш (86) е загинал заедно със съпругата си Алиша (82) в катастрофа с такси в Ню Джърси, САЩ. Наш става по-известен на широката публика след излизането на популярния филм “Красив ум” през 2001 г. с участието на Ръсел Кроу и Дженифър Конъли.

CHINA NOBEL FORUM

Джон Наш загина в инцидент на 24 май 2015 г. на 86-годишна възраст. Снимка: Al Jazeera America

 

Американският математик, роден през 1928 г. влиза в Принстън с препоръчително писмо от само един ред: “Този мъж е гений.” Това се оказва най-правилното определение за живота му, белязан от велики математически пробиви, последвани от близо 25-годишен период на параноидна шизофрения.

 

“Да намеря наистина оригинална идея. Това е единственият начин, по който мога да се отлича. Единственият начин да имам някакво… значение”,

 

казва героят на Ръсел Кроу във филма “Красив ум”. Едно е сигурно – красивият ум на Джон Наш и неговите идеи имат голямо значение за вдъхновението на поколения математици, икономисти и учени, повлияни от неговия принос в теорията на игрите.

Представете си следната ситуация: вие сте четирима мъже и сте харесали атрактивната блондинка в бара. Тя обаче е със своите четири приятелки. Ако и четиримата мъже се опитате да флиртувате с блондинката, то никой от вас няма да има успех. За утеха ще се опитате да свалите приятелките й, но от женската си позиция мога да ви кажа, че никоя жена не обича да бъде резервен вариант. Представете си обаче, че изобщо не се опитате да заговорите блондинката и отидете направо при нейните приятелки, то всеки от вас ще завърши вечерта си с усмивка. Ако трябва да облека този пример, даден в “Красив ум”, в икономическото му представяне, то то би звучало като “математически модел на процеса на вземане на решение в конфликтна ситуация”.

Така нареченото “равновесие на Наш”, за което математикът печели Нобелова награда през 1994 г., е концепция в теорията на игрите за решението на игра с двама или повече участници, при което всеки от играчите знае равновесните стратегии на другите играчи и никой от играчите не може да спечели преднина, ако промени едностранно само собствената си стратегия. Например, Бойко и Цветан се намират в равновесие на Нaш, ако Бойко следва най-удовлетворяващата за себе си стратегия, предугаждайки действията на Цветан, а Цветан следва най-благоприятната за себе си стратегия, предугаждайки действията на Бойко.

Джон Наш несъмнено ще бъде запомнен като един от най-красивите умове на математиката, живели някога. Един истински калейдоскоп от математически формули и теории, върху основите на които лежи съвременната икономика.

Нека в негова памет и в памет на съпругата му да замълчим не за една, а за три минути, припомняйки си тази прекрасна сцена от филма “Красив ум”.