Хокей мачът, в който Путин не вкара всичките голове

Вече почти всяка статия за руския президент Владимир Путин започва с няколко думи за огромните му амбиции да изглежда като един от най-непоклатимите и талантливи лидери в света. Знаем за подвизите му сред дивата природа – ездата, гмуркането в дълбоките води и ловът на диви животни не успяха да му се опрат; нито пък карането на кола във  Формула 1… или управлението на подводница.

Снимка: Reuters//Aleksey Nikolskyi

Снимка: Reuters//Aleksey Nikolskyi

Най-новият му подвиг е невероятното представяне в благотворителния хокей мач с участието на най-големите звезди на хокея в Сочи този уикенд. Отборът на Путин спечели мача с неочаквания резултат от 18 – 6, като Путин отбеляза цели 8, надцаквайки дори легенди на играта като Павел Буре. Ако се питате как така Путин не вкара всичките 18 гола, значи не разбирате точно как работи руската пропаганда. За разлика от някои по-застарели пост-соц републики, като Казакстан например, където президентът Назарбаев печели изборите с + 95% и нулева опозиция, Путин все още поддържа тънката нишка с реалността и колкото и странно да изглежда, неговата медийна империя все още не е напълно дискредитирана. Затова и руският президент се задоволи със скромните 8 гола.

Но точно този тип невероятни изяви са от най-голямо значение особено след като Путин (62) се изгуби от публичното пространство за цели 11 дни преди играта в Сочи, което доведе до сериозни слухове за неговото здраве. Наред с това се влошава и руската икономика, чиято рецесия ще продължи още две години по становището на European Bank for Reconstruction and Development.

Въпреки че Путин в никакъв случай не е единственият, който присвоява истината за своя полза (Северна Корея отдавна се гордеят с най-невероятните истории и митове за постиженията на лидерите си), със сигурност остава любимият ни. Очакваме с нетърпение какво ни е приготвил в идните месеци. Боксов мач или борба с Мики Рурк?