Психология на джаза

Даниел Троев е психолог, провеждащ консултации за постигане на цели, преодоляване на проблеми и отключване на творческия потенциал за личностна и професионална реализация. Той е сертифициран психотерапевт в „Кратки подходи в психотерапията“, бизнес обучител по методиката „Accelerated learning” и участник в екипите на сдружение „Чудно“, Trainer.BG и детски център „Чуднотворци“. Освен призванието си и „Баница“, Дани много обича и джаза. Всъщност, трите елемента са неразривно свързани. Нека ти разкажем защо.

Психология на джаза

Джазът е  музика, синоним на свободата и насладата от живеенето. Той е начин на живот, изпълнен с творческа радост и импровизация, откъсваща ни от злободневието. Отпускайки хватката на психическите окови, джазът приканва към разширяване на човешките способности  – да мислим, да чувстваме, да действаме. Престъпвайки в света на джаза, се озоваваме в началото на голямо приключение. Днес искам да разкажа за своите първи стъпки по този път описвайки най-слушаните от мен музиканти и музиката им така, както съм я почувствал.

Miles Davis!

С неповторимия си стил Miles Davis разобличава фалша на представите за ограничения и изнася на преден план дързостта. Музиката му те поставя в медитативно преклонение – като пред природна стихия. Постоянно търсещ нови форми на изразяване, Miles Davis и неговото творчество показват разгръщащото се разнообразие, принципа на вечната промяна. Албумът му Kind of blue (с участието на Bill Evans и John Coltranе) е обявен за джаз албум номер 1. Чрез първия запис „So what възприемаш света от по-висока перспектива. Звуците те обгръщат и издигат над сивия делник. Тромпетът му е проблясък на усмивка в притъмнена стая, топлина от приятелско ръкостискане и тъга, сладка като бонбони “Merci”.

Coleman Hawkings

Музиката на Coleman Hawkings вплита душата и тялото в танца на радостта. Инжектира въодушевление и ни зарежда с щастие, което да разпространяваме в света.  Записите му са безкраен празник и универсален фон на живота. Подходящи са за бар на плажа, хижа в планината, официални коктейли, философски разговори в задушевна обстановка или доза приятно настроение в началото на деня. Музиката е олицетворениe на изначалното щастие, с което сме родени, а Coleman Hawkings знае как да го провокира в нас. Саксофонът му подканва да забавим оборотите и да превключим на детската ни игривост.

John Coltrane

Музиката на John Coltrane те събужда. Би имала ползотворно въздействие върху хора, желаещи да разберат и осъзнаят. Звуците приемат образа на покана да приемеш себе си и света.  Унасяйки се от неговия саксофон, ставаш част от урок по мъдрост, плодовете от който узряват като отговори в съзнанието ти. Стъпка по стъпка Coltrane те отвежда до вътрешната ти сила, готова да бъде използвана за сътворяване на мечтите ти.  Записите му могат да провокират интензивни преживявания – от онези, които спират дъха – или да подействат като прохладен бриз, освежаващ ума.

Pharoah Sanders

Pharoah Sanders е като поляна с горски плодове – вкусни и красиви в дивотата си. Малко тръпчиви или прекалено сладки за сетива, избягващи разнообразието и придържащи се към средните стойности. Заслушваш се повече и в теб се появява образът на диво животно, дръзко и предизвикателно, уповаващо се единствено на собствените си инстинкти – силни и древни, извиращи от благодатните извори на Природата.  Това е музика, обединяваща крайностите и примиряваща противоречията. Записите на Pharoah Sanders са гимнастика за душата, разтягаща способността ѝ да възприема, увеличаваща обхвата ѝ на мислене, чувстване и действане. Ако сте в период на колебание или затруднение, това е музиката за вас. Отдайте ѝ се и тя ще ви прекара през непроходимите пътища, в най-тъмната нощ, за да стигнете до светлината на утрото, с изгряващото слънце, обещаващо нови открития.

Chet Baker

Chet Baker е лирикът на джаза. Музиката му е поезия, разкриваща любовта в нейната цялост.  Записите му представляват анатомия на чувстването, пълна със скици на любовните преживявания.  Това е Музика за влюбени – очакващи любовта, живеещи с любовта, съжаляващи за любовта, но най-вече поклонници пред нейната красота.  Любовта се разкрива пред нас във всичките си нюанси – нежното докосване в пролетно утро, изгарящата прегръдка в летен ден, меланхолията на падащите листа в есенния залез, студа на зимния ден или нежността на снега. Chet Baker е за всеки миг – за да не угасва влюбеността в нас. Творчеството му е откровение,  разкриващо истината, че красота има и в тъгата, и в радостта. А у нас остава впечатлението, че и радостта е своеобразна тъга, а тъгата – радост.

(Текстът е препубликуван от блогсайта на автора с неговото разрешение).