43-ти Софийски международен панаир на книгата – всичко, което трябва да знаеш

Какво: Харпър Ли, „И страж да бди на пост“. Издателство „Бард“.

Защо: С първия и единствен свой роман „Да убиеш присмехулник“ Харпър Ли печели награда „Пулицър“ и достойно място в света на литературата. Новата й книга обаче не е своеобразно продължение на историята за Скаут и Джем, а оригиналната история, от която се ражда епохалната й творба. Накратко, отново ще се върнете в град Мейкомб, Алабама – град на борбите за граждански права, където двайсет и шест годишната Джин-Луиза Финч – някогашната Скаут – се връща от Ню Йорк да навести своя застаряващ баща Атикус.

Един огромен плюс е и това, че „И страж да бди на пост“ стана победител в класацията на Goodreads за най-добър роман за 2015г.

 

Какво: Александър Шпатов, „Том 2.0”. Издателство „Колибри“.

Защо: Защото това е един от най-добрите сборници с типично (това е лъжа – неговите неща никога не са типични) градски разкази, разхождащи читателя като карта из култовите места на софийската джунгла. Александър е участвал и в Banitza със свои публикации. Повече тук.

Две допълнения:

  • Този сборник се появява точно десет години след първата книга на Шпатов.
  • Съдържа най-доброто от първите три книги на писателя.

DSC_0839

Какво: Мишел Уелбек, „Подчинение“. Издателство „Факел Експрес“.

Защо: 2022 г., Франция. С помощта на социалистите и центристите кандидатът на въображаемата Мюсюлманска братска партия Мохамед Бен Абс побеждава крайно десните националисти и завзема властта в Елисейския дворец. И това е само началото на сюжета.

 

Какво: Умберто Еко, „История на легендарните земи и места“. Издателство „Изток-запад“.

Защо: Първо – това е Умберто Еко, последният жив ходещ енциклопедист на тази земя. Второ – едва ли досега ви се е отдавало възможност да разберете къде се намират най-интересните митологични земи в историята на човечеството и как може (евентуално) да бъдат разгадани и открити. Трето – илюстрациите са повече от великолепни и едва ли могат да бъдат намерени в интернет.

 

Какво: Давид Лагеркранс, „Онова, което не ме убива“ (четвърта книга от поредицата “Милениум”). Издателство „Колибри“.

Защо: Трилогията на покойния Стиг Ларшон преобрази Швеция и голяма част от Европа. Историята за невероятната пънкарка-хакерка Лисбет Саландер не само разменя типичните роли на мъжкото и женското в подобен сюжет, но и предразполага читателя за запознанство със силен водещ характер от женски род. Сега Давид Лагеркранс ни снабдява с нова доза от историите за Микаел Блумквист, Лисбет и Републиката на хакерите, служителите от шведската полиция Ян Бублански и Соня Мудиг. И спокойно, както написа „USA Today“ – „Нашата пънк-хакер героиня е в добри ръце.“

 

Какво: Йордан Велчев, „Балканският човек”. ИК „Жанет 45“.

Защо: „Балканският човек” е подробна, в контекста на направлението изток-запад, история на балканския свят от праисторията, през Античността, Средновековието и епохата на възникване и развитие на националните държави, до съвременната епоха от края на 20-ти век. Едно от четивата, които разгръщат светоусещането ни за самите нас и ни показват точно колко история и култура стои зад нашето съвремие.

Кога: 11 декември (петък), 18:00 часа, сцена АБК, 3 ет. – запад.

Снимка: Иван Шишиев

Снимка: Иван Шишиев

Какво: Маркос Хиралт Торенте, „Време за живот“. ИК „Персей“.

Защо: „Време за живот“ – невероятно дързък и дълбок автобиографичен роман за драматичната връзка между баща и син, за решенията, които трябва да бъдат взети, колкото и да са трудни.

Кога: 12 декември (събота), от 13 ч., Мраморно фоайе на НДК.

 

Какво: Роберто Арлт, „Гневната играчка“. ИК „Гутенберг“.

Защо: „Насред разрастващия се Буенос Айрес всеки един от героите и антигероите се стреми да постигне някоя от своите неопределени мечти, макар и единственият възможен път да изглежда… лудостта.“ И ако това не е достатъчно, то имайте предвид, че авторът е един от най-силните представители на аржентинската литература, наред с имена като Хорхе Луис Борхес и Адолфо Биой Касарес.

 

Какво: Хорхе Луис Борхес, „Алефът“. Издателство „Колибри“.

Защо: И като заговорим за аржентинки писатели и Буенос Айрес, покойният Хорхе Луис Борхес е възможно най-яркият представител. Сега отново е на българския пазар със сборника „Алефът“.

Просто четете!

 

Какво: Петър Чухов, „Сбогуване с нарцисизма“. ИК „Жанет 45″.

Защо: „Сбогуване с нарцисизма” е тринадесетата книга на Чухов, който досега има издадени още девет стихосбирки, два тома с проза и книга за деца. Освен това пише музика и текстове. Свири в етно рок групата „Гологан”, „Par Avion Band” и групата алтърнатив рок групата “ЛаТекст”, с която представя стиховете си. И всичко това е най-краткото описание, взето от интернет. Представяте ли си?

Кога: 9 декември от 19 ч., Литературен клуб „Перото”, НДК.

Снимка: Иван Шишиев

Снимка: Иван Шишиев

Какво: Стивън Кинг, „Сияние“. Издателство „Ибис“.

Защо: Класическият роман на Краля на ужасите е в осъвременена обвивка без захаросани изображения. Само чист ужас.

 

Какво: Еманюел Роблес, „Венеция през зимата“. Издателство „Унискорп“.

Защо: Каква е Венеция през зимата? Какви призраци бродят из студените води на каналите й? Класическият роман на Еманюел Раблес не е базиран на „Коледна песен“ на Дикенс, но ни пренася в същите тайнствени моменти, обрисувани от героинята Елен, която търси личната си свобода и убежище от бедите, сполетели я в Париж.

 

Какво: Чарлз Дикенс, „Коледна песен“. Издателство „Изток-запад“.

Защо: Защото каква ще бъде Коледа без Скрудж и неговите призраци?