От кота ‘0’ на града до кота ‘0’ на артиста

“Какво пише на тия лепенки, дето сте накичени с тях?”, пита ме един възрастен човек, седнал на пейката пред блок в центъра на София, в близост до “Баня Мадара”. Казвам му: “Въведение в съвременното изкуство”. Той се замисля за няколко секунди, малко недоволен от отговора, и добавя с насмешка: “Съвременно изкуство, значи… късмет да го намерите по градинките пред блоковете.”

Не знам дали ни е нужен късмет, щом сме в компанията на Лъчезар Бояджиев – човекът, който може да говори с града чрез езика на изкуството и за наше щастие, днес е наш гид. За трети пореден път се опитваме да “опитомим” града заедно, да реконструираме миналото му чрез нечии чужди спомени и мисли, да го направим пó наш.

13458509_1749031268706003_3541546742901345079_o

Готови – старт!

Всяка наша среща е тематична. Този път се опитваме да стигнем от „От кота ‘0′ на града до кота ‘0′ на артиста”. Какво означава това? Бърза справка с речника ни казва, че ко̀та е топографски термин, който значи ”нанасяне на абсолютната надморска височина на точка върху топографска карта”. В случая обаче – и нещо повече. Ко̀та може да бъде и всяко наше място (в града) – маршрути, спомени, фантазии, срещи (случили се или не), разминавания и сбогувания. Защото освен от сгради, паметници, улици и паркове, градът е изграден и от “котите” на живота на своите обитатели. “Например кота — първа целувка или среща, купон, сватба/развод; кота — място на първата служба, ателие, арест, протест или изборна длъжност; кота — щастие или нещастие, усмивка или сълза, успех или провал; кота — звук от бившия зоопарк, мирис на печени чушки през септември, място за игра на футбол или за гонитба с бездомни кучета и т.н. Градът се гради от „котите“ на живота (и може би — на изкуството), а не само от котите на градоустройствения план или археологията”, разказва ни Лъчезар.

Началната точка на тура или кота ‘0′ е мястото в София, което се намира на 547,70 м надморска височина. Това е най-ниската точка на територията на града, упоменато с ето тази почти незабележима табела:

img_2143-2

Кота ‘0’ на града

Досещате ли се къде се намира тя? Това е добре познато място в центъра на града, което всеки познава, но може би рядко е забелязвал – сградата на Българската академия на науките (БАН), точно до кръстовището на бул. “Цар Освободител” и пл. “Народно събрание”. Срещаме се точно там с Лъчезар Бояджиев и останалите участници в тура, за да продължим съвместната си “картографиране” на ключовите точки в града, които се свързват с важни събития от историята на българското съвременно изкуство, но и от историята на София и нейните обитатели, един от които е и самият артист. Оставяме ви в компанията на няколко кадъра от нашата разходка, както и с покана да се вкючите в следващата.

„Все по-високо и по-високо. На българския летецъ. Българското студентство”.

img_2157

За колко паметника с коне в София можете да се сетите?

img_2168

Ръцете горе за Лъчезар

img_2172

Стрийт арт. As simple as that.

Кота ‘0’ на артиста

„Въведение в съвременното изкуство” е образователна платформа на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary, чиято цели да провокира любопитство и да възпита съзнание за съвременното изкуство посредством различни форми на лекции и събития. Всеки тур преминава в компанията на Лъчезар Бояджиев – визуален артист и художник, който работи с лични интерпретации на обществени процеси, с градска визуалност и намеси в публичното пространство.

С тематичните турове художникът обвързва историята на съвременното изкуство в България и по света с познати локации, музеи и галерии, както и с напълно непознати и скрити места, които липсват в традиционните туристически маршрути.

Следващият (и последен за сезона) тур ще бъде на 22-и октомври. Можете да се запишете за него на: assistant@openarts.info, като посочите име и телефон за контакт. Участието във всеки тур е напълно безплатно. Единствените разходи за сметка на участниците, които могат да възникнат, са тези за градски транспорт.

Записи от първите два тура можете да гледате тук.