Разходка с лодка из улиците на Пловдив

Екипът на Колектив Кино Космос си е поставил нелека задача в рамките на тазгодишния фестивал ONE ARCHITECTURE WEEK и тя е да “срещне” реката и града отново. Инсталацията им е опит да се приобщи физически, метафорично, концептуално и социално река Марица във вътрешните (отдалечени от нея) градски пространства на Пловдив. “Интегрирането” ѝ в оживена, обитаема среда е с цел да се провокират гражданите и тяхното отношение към забравената река, да предизвика зрителите да я усетят и да ѝ се наслаждават по-често. Проектът се състои от три части, съединени интерактивно и концептуално.

Киноленти

Реката отнася по течението си хиляди човешки истории. Тя минава, прегръща ги и ги отвежда към далечен бряг. Водата съхранява паметта на случки и преживявания. Кадър по кадър, молекула по молекула се изтича безкрайният филм на живота, в който всеки има своята главна роля и своята история без начало и без край.

Реката има много извори и един от тях е някъде в дълбините и подземията на кино „Космос“. Измерение на речното корито, в което всеки може да улови своята история. Веднъж открили своя кадър, ние продължаваме по речната лента за да я пренесем до други брегове, където ще срещнем нови ленти и нови идеи.

06_MG_3925

© Lina Krivoshieva / ONE ARCHITECTURE WEEK

Лодки

Освобождавайки реката по улиците на града, тя се стича, криволичи, бушува и напомня за себе си. Появява се  внезапно, провокира ни със своето съществуване, със своя живот. Изненадани от нейното неочаквано присъствие, в нашата душа на откриватели се заражда жажда за пътешествие. А с какво да пътуваме в търсене на преоткритата река? Разбира се – с лодка! Помните ли как се сгъва лодка от хартия? В случай, че сте забравили – няколко лодки са доплавали от пристана на кино „Космос“, за да ви понесат към нови кадри и приключения.

unnamed

© Lina Krivoshieva / ONE ARCHITECTURE WEEK

Река

Реката! Тя лежи в градското корито и трепти във всичките си измерения – материя, звук, мирис, движение, релеф, настроение… Ту буйна, ту спокойна, с всяка наша лодка реката поема в нови посоки.

Провокирани от нейното въображение, ние се потапяме в нея. Разхождаме се, сядаме, докосваме я, гледаме я… докато не уловим нова история, която да ни отведе към нови дълбини…

Реката в града © Lina Krivoshieva / The Plovdiv Project

© Lina Krivoshieva / ONE ARCHITECTURE WEEK

За ONE Architecture Week

Основната цел на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 е да създаде общности около Марица и така отново да я приобщи. Фестивалът ще се опита да провокира връщането на това отдавна забравено богатство обратно на града. Ще се опита да обедини около Марица както пловдивчани, така и всички, които имат нещо общо с реката и нейното пространство.

Това е експеримент, целящ приобщаването на река Марица. Приобщаване, което да постави под въпрос функцията на реката като граница между природа и култура, север и юг, “европейско” и “неевропейско”, частно и общо… Приобщаване в смисъла на свързване, споделяне, създаване, отваряне и творене заедно. Приобщаване като откриване на нови форми на съвместно съществуване.

Идеите, инициативите, водата, въздухът, културите и пространствата, които създаваме заедно всеки ден—всичко това е общо. То е резултат от колективни усилия, проучвания, мисъл и действия във времето и пространството. По време на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 ще изследваме сегашните свързаности в Пловдив и ще създаваме нови такива, както на местно, така и на международно ниво, посредством съсредоточаването на колективни действия покрай и над реката, на повърхността на водата и под нея. Ще четем, слушаме, живеем и обсъждаме. Ще ходим на плаж, ще фантазираме, ще гребем, ще се учим, ще действаме, ще създаваме и пресъздаваме край реката.

unnamed (2)

© Lina Krivoshieva / ONE ARCHITECTURE WEEK

За Кино Космос и Колектива

ONE Architecture Week