“Направи си сам”: панелният жилищен комплекс Тракия в Пловдив

От всички панелни квартали на социализма Тракия е наистина впечатляващ образец за вкус. Архитектите очевидно са положили доблестни усилия, за да направят кварталния план, апартаментите и дори детайлите по решетките на балконите различни от тези на всички останали жилищни комплекси на социализма в България. Следвайки силното чувство за индивидуализъм, те пристъпят в сферата на дизайна. Какъв е резултатът обаче?

Fix it. Image: Megan Lueneburg

Ремонтирай! Снимка: Megan Lueneburg

С краха на комунизма съвпада и с изграждането на квартал Тракия. Новите живущи превземат квартала, нанасяйки се почти толкова бързо, колкото е необходимо за блоковете да бъдат “сглобени”. „Тракийците“ се стичат предимно от околните села и полагат още по-доблестни усилия, за да направят своите собствени (макар и не съвсем) парцели в Тракия различни от тези на съседите си.

Днес откриваме изключително живата Тракия, оформена от тези два много различни процеса на изграждане: единият – много формален, другият – абсолютно неформален. Започнах да правя снимки, за да архивирам тази Тракия, фокусирайки се на моментите, в които двата процеса – на масова строителство и опитите за индивиуални промени – се противопоставят един на друг. Everyday Trakia е проект, чиято цел е да открие връзките между всекидневното, баналното, личното и връзките с разбиранията за общност по време на комунизма – през архитектурата и дома.

I'm here. Image: Megan Lueneburg

Тук съм! Снимка: Megan Lueneburg

Построен на хълмовете на някогашния римски град Пловдив, Тракия – както повечето съветски жилищни проекти, е роден от жилищната криза, провокирана от масовата урбанизация, която комунизма предизвиква с колективизацията по селата и индустриализацията на градовете. Тогава Пловдив трябва да създаде бързо и евтино жилища за над 100 000 души. И така в края на 60-те години държавата организира архитектурен конкурс за масивен градоустройствен план, в който насред другите ръководни принципи, организиращи разпределението на пространството и материалите, стои и този за създаването на апартаменти в панелни блокове. Тракия е била и все още се счита за експеримент в изграждането на жилища.

Победилият план, органичен и изпълнен със зелени паркове и открити пространства, включвал революционно стъпаловидно разположение на панелните блокове, познато като „разчупена панелка“. Когато по-късно се използва и в други жилищни проекти, заслужено придобива името „Тракийска панелка“. Стъпаловидността на ширина и височина, направени на различните етажи, нишите на гледащите едни към други балкони и външните кътчета, са идеални за “усвояване” от живущите.

Soc. grandeur. Image: Megan Lueneburg

Соц. шедьовър. Снимка: Megan Lueneburg

Изграждането започва в средата на 70-те и напредва бавно, несъвпадайки с финансирането и ентусиазма на западащия комунизъм. Нетърпеливите собственици се нанасят бързо и започват да преобразяват по собствен начин апартаментите, носейки със себе си утвърдените традиции и нагласи на селото. Започва подобряването на останалите недовършени части, като така се дава старт на продължаващия вече 40 години процес на креативно и частично усвояване на Тракия. Времената се променят, пазарът на труда, наред със стиловете, технологиите и цените на тока – също, но наред с това в повечето от апартаментите отрасват и няколко поколения.

Look inside. Image: Megan Lueneburg

Поглед отвътре. Снимка: Megan Lueneburg

Този архив е доказателството за всички тези промени през очите на жилищния комплекс Тракия. Към всяка снимка има текст – от частните стаи, „пльоснати“ по покривите, личните градини и беседки до малките помещения за боклук, сега използвани за фризьорски салони и обущарници и от изобретателните сенници на остъклените балкони до пълното изграждане на нови стени ли премахването на налични такива и идейните премоделирания на интериора. За изминалите 6 месеца съм събрала истории за Тракия от архитекти и живущи и заедно със собствения си опит от живота тук съм ги използвала, за да разкажа история за всяка снимка, улавяйки широкоспектърния поглед към част от съветското изграждане на жилища.

Добре дошли в Everyday Trakiya!

Превод от английски език: Симеон Младенов