#MyPussyMyChoice

Името ми не е коте!

Снимка: Elonë - fotzenueberall.tumblr.com

Снимка: Elonë – fotzenueberall.tumblr.com

Elonë е само на 20 години и живее в Карлсруе, Германия. Там през последната седмица тя разлепя феминистки превръзки. Сигурно се чудиш какво е това? Просто е. Elonë използва дамските превръзки като своеобразни платна, чрез които да придаде публичност на някои значими, но същевременно упорито заглушавани позиции в иначе свободомислещото ни общество. 

Идеята на Elonë започва с този tweet: “Представете си, че мъжете се отвращаваха толкова много от изнасилванията, колкото от менструацията.”

Не бързайте с контрааргумента: Аз не се гнуся от кръвта. Менструацията при жената продължава да се счита като нещо лично, срамно и прикрито. Нещо, за което няма език, на който да говорим. От позицията си на мъж със сигурност не бих могъл да кажа, че аз самият разбирам това. 

Снимка: Elonë - fotzenueberall.tumblr.com

Снимка: Elonë – fotzenueberall.tumblr.com

Съвсем наскоро (по време на вечеря) разговаряхме с приятели по темата. Един от аргументите беше, че мъжът не може да знае чувството, което една жена изпитва, прибирайки се към дома си съвсем сама нощем; или когато някой й каже: “защо не се усмихваш?“, “хей, готин задник!”, придружени от подсвирквания и подмятания. Според мен тук разликата се откроява толкова не между мъжа и женатаа на база мъжественост и женственостТоест, не мъжът като мъж, е отговорен за този стереотип, а това доминиращо и властово поведение и държание. 

Точно затова инициативата на Elonë е толкова важна, а подкрепата, която тя получи през последните 24 часа в интернет пространството, още по-показателна. Тя борави с личното и уязвимото, за да се бори с публично допустимото държание на уличен тормоз и културата на изнасилване. Започва диалог, в който е важно да участват всички (и със сигурност не само дамите!). А това означава думите да превъзмогнат ежедневната баналност, да ни накарат да се почувстваме неудобно, не на място. В този случай тя използва женските проблеми, за да адресира послание към “мъжките стереотипи”, а може би и обратното? 

Снимка: Elonë - fotzenueberall.tumblr.com

Снимка: Elonë – fotzenueberall.tumblr.com

Как биха стоели тези превръзки в София или Враца? Каква ще бъде реакцията? Сподели мнението си с нас: join@banitza.net

Последвай Elonë в Instagram и Tumblr