Който пише на латиница е bahti tapaka

…Или как да изглеждаме по-умни

само с шест клика на мишката!

 

Две неща слушам с насмешка. Едното е четвъртата ми поредна аларма всяка сутрин, отчаяно опитваща се да ме събуди и изкара от леглото. Другото са оправданията на хората, които се опитват да ми обяснят защо не пишат на кирилица в Интернет. Измежду баналните вече „ot telefona sam“ и „emi shtoto barzam“ понякога се намира и „nqmam instalirana na kompa“.

Приятели, кирилицата не се инсталира на компа. Всеки комп си има опция за избор на езици за писане, даже китайски можете да си добавите. Коства точно шест клика с мишката (броих ги, да). Без значение от смартфона ви, добавянето на кирилизирана клавиатура също не отнема повече от две минути от вашето време. А каква голяма разлика прави само!

Напоследък все по-често чета такива статуси и коментари, че ми идва да се обеся на кабела на мишката си, останал някъде назад във времето. Покрай Великден наблюдавах интересните разновидности на това дали Христос е vyzkrysnal, vazkrasnal, vuzkrusnal или пък voskresal. Четох дори за cyrkovnoto ogynche и какви ли не още безумия. Страх ме е да си помисля как ще си честитим 24-ти май, Ден на славянската писменост и култура и на Светите братя Kirel i metodi.

Ако сте малка кифла или малко гъзè и тепърва прохождате онлайн, най-вероятно го смятате за готино и модерно. За щастие май нямам такива сред Фейсбук приятелите си. Затова се обръщам към тези, които се числят към големите хора и които би трябвало отдавна да не смятат латиницата за модерна и super qkata bate.

Неведнъж съм попадал в спорове из коментарите или чата и виждал ли съм латиница, съм се отказвал да споря с човека срещу себе си. Дори и да има изключително интелигентен изказ и прекрасен речников запас, докато го използва на латиница, изглежда поне три пъти по-глупав.

943394_10152311779016758_1479034486_n

Три пъти по-глупав.
Снимка: Гергана Динева

Въобще няма нужда да обръщам внимание на правописните грешки, до които употребата на латиницата води. Защото на всекиго рано или късно му се налага да напише нещо на кирилица и тогава започват едни разправий с промоций на филий. Ама ништо. Ште се оправим някога.

И понеже започвам да звуча като Grammar Nazi, трябва да направя едно уточнение – не нападам никого с тези редове. По-скоро се надявам чрез ironiq и nasmeshka да подтикна повече хора да направят заветните шест клика с мишката и да усетят сами колко ползи има от това. Ако не друго, наистина поне ще изглеждат малко по-умни в очите на другите. Дотам сме я докарали, че едното писане на кирилица вдъхва чувство за интелект у онлайн събеседника. #respekt bate

Izqsnihme li se? – Неее! – Ще пишем ли на кирилица? – Наадалиии! – Ще ме съсипете ли от нападки в коментарите? – Дааа! – Браво на децата.

601051_10152145155321758_835366798_n

Респект, бате.
Снимка: Гергана Динева