Hidden Cash Sofia: За спонтанните прояви на добронамереност

Hidden Cash Sofia ще ви скрият, ако не шапката, то със сигурност парите! Дали ще ги намерите – зависи само от това колко бързи и съобразителни можете да бъдете.

Banitza ви представя един социален експеримент основан на спонтанните прояви на добронамереност и благотворителност.

Нека наречем хората зад проекта просто група от “социални ентусиасти”. Имената им ще останат анонимни, не само защото дори самите ние не сме сигурни, че ги знаем, а и защото това е важна част от инициативата им. В началото на юли 2015 г. те решават да се присъединят към международната инициатива Hidden Cash, получила известност в цял свят през последната година, и да я разпространят и в София.

hiddencash fb nachalo.jpg

За зараждането на Hidden Cash движението по света

Началото е през май 2014-та година, когато анонимен американски милионер от Сан Франциско, работещ в сферата на недвижимите имоти, решава да практикува благотворителност по нетрадиционен начин с помощта на социалните медии. Той поставя стодоларови банкноти в пощенски пликове и ги скрива на различни обществени места в града.

Пликовете могат да бъдат открити чрез напътствия, които регулярно се публикуват в анонимен Twitter акаунт на име Hidden Cash. Идеята на добрата инициатива се разраства лавинообразно и само за седмица последователите му в Туитър достигат 150 хиляди. Днес те са над 610 хиляди. Добрината стига и по-надалеч – голяма част от хората решават да дадат намерените суми за благотворителност, като дори ги увеличават с лични средства многократно. Други, разбира се, не пропускат да ги споделят за вечеря с близките си, за самолетен билет или да ги вложат в образованието си. Скоро Hidden Cash се разраства в редица градове, включително и извън Америка.

Но нека се върнем в София…

HiddenCash Sofia не са милионери, а по-скоро артисти и експериментатори. Сумата, която скриват, е на стойност от 50 лв. Инструкциите за намирането й се публикуват в техния Facebook профил. Важно допълнение, което те правят и ние силно приветстваме, е, че за всеки намерен плик HiddenCash Sofia даряват аналогична сума на благотворителна кауза по избор на откривателя на плика.

Нека направим една равносметка на добротата до тук и да ви покажем хората, открили първите два плика на HiddenCash.

11831784_10205406596019484_1195727387028427918_n

Снимка: Цветиана Захариева

“Една голяма радост днес – след дълго търсене под жаркото софийско слънце намерих плика на HiddenCash Sofia! Вътре имаше 50 лв и по регламента на играта организаторите ще дарят още толкова на организация по мой избор!! Аз от своя страна искам да добавя и моите 50лв и всичките 100лв да отидат за добра кауза във Варна! Благодаря!!!! BalkanKids Foundation / Фондация “Деца на Балканите”, за вас си мисля точно в този момент .”

11942228_10154160698702589_6656990261455685362_o

Снимка: Мария Везенкова

Здравейте, открих плика, който бяхте скрили много добре зад огледалния силует на фасадата на Градската художествена галерия. Благодаря ви! На свой ред избирам Дивите Животни / Wild Animals, чиято кауза е една от най-смислените, които съществуват в България. Поздравявам Ви за прекрасната и благородна инициатива и Ви желая всичко най-хубаво!

Следващият плик ще бъде скрит тази сряда (21 октомври). Очаквайте първия от общо трите жокера, които ще ви помогнат да стигнете до него, на профила на HiddenCash Sofia във Фейсбук точно в 9 сутринта. Темата на новото търсене ще бъде “Дом”, а пликът, типично в крак с есента, е жълт на цвят и изглежда така:

unnamed

Успех в търсенето!