Анти-увеселителният парк на Banksy се мести във Франция като убежище за бежанци

Dismaland, временната инсталация на Banksy, която представлява анти-утопична версия и критика на Disney Land затвори вратите си в малкия крайбрежен град в Англия, намиращ се близо до Бристол, родния град на художника. На 27 септември страницата на Dismaland обяви, че паркът ще бъде разглобен и преместен във френския град Кале, където ще бъде използван като убежище за бежанци прекарали последните месеци в крайно неблагоприятни условия. Така наречената “Джунгла” в момента е дом на повече от 5000 души.

Източник: dismaland.co.uk

Източник: dismaland.co.uk


На официалния сайт на Dismaland беше обявено:


“Очаквайте скоро… Dismaland Кале. Всичкият дървен материал и цялото оборудване ще бъдат преместени в “джунглата”, за да послужат за построяването на убежища на бежанци. Няма да има продажба на билети.”


Паркът на Banksy беше замислен като критика към световното неравенство и неспособността на глобалното общество да се справи с огромните нарушения и пренебрегвания на човешки права днес. В инсталацията присъстват както трупа на Пепелешка и олицетворението на Смъртта, така и пресъздаване на смъртоносното пътуване по вода към Европа, което хиляди бежанци и мигранти предприемат ежедневно.


В интервю за Sunday Times Banksy споделя, че трябва да има алтернативни гледни точки, които позволяват на хората да излязат от зоните си на комфорт и да спрат да затварят очите към случващото се около тях. Според него децата не бива да бъдат имунизирани от реалния живот и да живеят в света на приказките. Те трябва да знаят, че хиляди деца и родителите им рискуват да загубят живота си в опита си да имат по-добро бъдеще в Западния свят. “Закупуването на органични домати не освобождава хората от техния морален дълг, този начин на мислене не бива да бъде предаван сляпо на следващите поколения.”


За пет седмици паркът на Banksy е бил посетен от над 150 000 души и е привлякъл инвестиции от над $30 милиона към малкия град до Бристол. Все още не е ясно как и от кого паркът ще бъде използван за създаването на убежища в Кале. За последните две седмици имаше два смъртни случая на бежанци, опитващи се да преминат от Франция към Англия.