Colorbones. Да бъдеш себе си на своя отговорност

Колко често идеята за това какво мислят другите за теб те е карала да се чувстваш по-малко себе си и повече някой друг? Колко често си разрешаваш да излезеш от зоната си на комфорт, без да се интересуваш от последствията?

Шшш… осмели се да опиташ. Стиска ли ти?

V_cover1 copy

Shh… Be brave. Снимка: Colorbones.

Colorbones., проектът на Елена Койчева и Петър Александров, който се заражда във въображението на Елена и се осъществява чрез обектива на Петър, е изпълнен със изненади, експерименти и… много добър вкус (във всеки смисъл!). Colorbones. e повече история за цветове, отколкото за думи. Затова ще се опитаме да дирижираме разказа за тях предимно през визуалното, а езикът само ще помага чрез Елена и Петър, които споделят за пръв път детайли за съвместния им проект.

Петър е графичен дизайнер, а Елена се занимава със социални медии. Те делят едно бюро през седмицата, но приятелството им се заражда много преди съвместната им работа. А и Colorbones. работа. Нишката: Инстаграм.  

elena.peter4

Петър. Елена. Петър. Елена. Петър. Елена. Снимка: Colorbones.

„Експериментален фотографски проект”, който започва на шега с предизвикателство между тях двамата, но бързо прераства в социален експеримент с ключов акцент върху визуалното.

Социалната страна на проекта също е много важна за тях. Провокира ги взаимната им непоносимост към клишетата и стереотипите. И по-точно стремежът на всеки един от нас (бил той умишлен или не) да изгради определен свой образ в ежедневието си. Оказва се обаче не толкова лесно да се загърбят рамките, в които сме свикнали да мислим себе си; да се превъзмогнат суетата и задръжките – също. Зоната ни на комфорт е там поради ред причини – тя ни осигурява спокойствие, увереност и стабилност в свят, който се промяна толкова бързо, че е почти невъзможно да го осмислим своевременно.

Кога обаче комфортът става равнозначен на пасивност и скука, а нашето най-добро „Аз“ – образ, който сме приели с компромис, просто защото ни „върши“ работа сред приятели, колеги и семейство? Кога забравяме да бъдем смели, да експериментираме, да скочим в дълбокото, без да сме си поели въздух предварително?

Colorbones. те провокират именно с тези въпроси. Без думи, а замеряйки те с октопод по главата или с риба през лицето. Ако се наложи – и със спагети. Звучи странно, нали? И се чудиш защо. Няма универсален отговор, защото всяко тяхно предизвикателство е индивидуално и измислено точно за теб в опит да те „извади“ извън кожата ти, да те накара да се чувстваш неудобно, да направиш нещо щуро, което е малко вероятно да те сподели в хода на ежедневието ти. Нека проверим доколко ще се осмелиш да се отпуснеш в тяхна компания. Стиска ли ти?

Емилияна. Явор. Вероник. Снимка: Colorbones.

Името е игра на думи, асоциации с нещо цветно, щуро, сладко. (от англ. език collarbone – ключица.)

Началото всъщност е краят на август. „Хайде да си направим безумни снимки!“, казва тогава Елена и Петър (учудващо) се съгласява.

Вдъхновението идва от Complements. Проект на двама графични дизайнери, двойка, с безумни идеи и много въображение.

Жертвите отначало са техни приятели и познати, но вече кръгът на желаещите се разширява. Участниците не знаят до последния момент какво са им подготвили Петър и Елена. Оптимистично, до момента никой не се е отказал. Да, дори Вероник – момичето с октопода на главата!

Най-странните желания остават неосъществени – свинска глава, животинска кръв и… черва.

Tumblr е платформата, където са избрали да се развиват засега, защото там публиката се вълнува от подобна естетика и провокации. Активни са и в Instagram. Последвай ги.

Снимат предимно млади хора между 18 и 30 години, но с удоволствие се съгласиха да заснемат и бабите ни, стига да успеем да ги навием.

Ако снимате Бойко Борисов, с какво ще го замерите?

“Да не бъдем цинични!” Казват и двамата, но после се поддават на провокацията.

“С шопска салата, на розов фон, с нещо мазно, което да се стича по него”, отговаря Петър.

Мариус Куркински?

“На лилав фон, с перушина. Той има синьо-зелени очи, този фон идеално ще им подхожда”, взима преднина този път с отговора Елена.

А Тодор Живков?

„С кисело мляко!“, категоричен е Петър.

“Ама айрян или от кофичка?”, пита Елена.    

 

Colorbones. иска да те предизвика да бъдеш повече “ти”, да загърбиш егото си и да се забавляваш. Истински. За всичко останало ще се погрижат те, от теб се иска единствено да им се довериш, да се отпуснеш и да не задаваш въпроси – отговорите нямат значение. Ти имаш.

“Първи сезон” на проекта им вече приключи, но сме сигурни, че това е само началото и очакваме звездно завръщане съвсем скоро! Дотогава можеш да им пишеш на bonescolorbones@gmail.com и, разбира се, да посетиш изложбата им welcome to the bright side в кафенето на betahaus до 6-ти април.