Почина филмовата легенда Кристофър Лий – Дракула, Магьосникът, Хеви метълът

На 7 юни (неделя) на преклонната възраст от 93 години си отиде един от легендарните актьори на световното кино – сър Кристофър Лий. Той бе познат с много образи (в над 200 филма!), изградили най-известните в последните двадесет години.

Кристофър Лий е роден на 27 май 1922 г. в Белгравия, Лондон. Малко познат факт е, че той е роднина на Иън Флеминг – автор на шпионските романи за „Джеймс Бонд“. През 1973-та и 1974-та г. той се превъплъщава в злодеите на два от филмите от култовата поредица за великия шпионин –„Грешникът“ и „Мъжът със златния пистолет“.

Снимка: Reuters/Russell Boyce

Снимка: Reuters/Russell Boyce

Познатият на милиони с басовия си глас актьор е започнал кариерата си още през 40-те години на миналия век, но става известен едва с ролята си на Дракула в класическата хорър- поредица по романа на Брам Стокър, излизала на екран от 1958-та г. до края на 70-те.

През 2009 г. той бе удостоен с рицарско звание за огромния си принос в областта на театъра и благотворителността.

През същата година Лий се снима в „Очите на войната“ на режисьора Данис Танович (познат най-вече с филма си „Ничия земя”), където си партнира с Колин Фарел и Пас Вега. Тази роля е една от „виновниците“ британският актьор да получи и „BAFTA“ през 2011 г. за цялостно творчество, обхванало осем десетилетия.

Друг малко известен факт е, че актьорът е и певец с четири албума зад гърба си, с откровено хеви метъл звучене. Миналата Коледа албумът му с коледни кавъри с мрачно звучене, озаглавен “Darkest Carols, Faithful Sing” се нареди сред едни от най-харесваните по различните класации в света.

За много хора той ще остане магьосникът Саруман от двете трилогии по фентъзи епосите на Джон Р.Р. Толкин (който според слуховете е познавал лично) – „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“. Както и граф Дуку от поредицата „Междузвездни войни“. До нови срещи, приятелю!

Поклон пред паметта му.