Часът на младите доброволци или как и защо да си направим сами доброволчески клуб 

България е на 126 място в света по даряване на време.

Само 7% от българите даряват част от своето време, за да помогнат на друг.

Така твърдят социологическите проучвания.

световен дарителски индекс

Световният дарителски индекс се основава на данни от световното проучване на Gallup World Poll, осъществено в 135 страни през 2013 г. Анкетирани са 130 хил. души. Червеният цвят показва най-високото ниво на дарителство, наситено синият – най-ниското. Белият цвят маркира държавите, в които не е провеждано проучването.

Добре дошли в минутата, в която тази статистика започва да се обръща! Добре дошли в часа на младите доброволци. Той вече удари и вече се търкаля по склона със силата на най-дръзновените и чудесни граждани на тази държава, които още нямат 20, но променят света около себе си като истински герои. Защото ако няколко момичета от СОУ „Отец Паисий” в Самоков например са способни да завихрят около себе си достатъчно енергия, за да заредят догоре спешния шкаф за лекарства в дома за стари хора в техния град, значи нещо много хубаво и много голямо се случва в сърцата. И със сигурност не искаш да го пропуснеш.

TimeHeroes имаше честта да се срещне лично с тези момичета, с техния доброволчески клуб и с още две дузини като тях.

Преди това обаче проведохме

„Невъзможният тест” 

Също така документирахме експеримента и го побрахме в двуминутно видео, което можеш да изгледаш ей сега, по-долу. Събитията в него са такива, каквито се случиха в една от залите на Софийския университет. Главните действащи лица в тези събития са реални личности, които нямаха представа какъв тест ще решават. Всички техни реакции са неподправени и нецензурирани. Приятно гледане:

Как да си направим сами доброволчески клуб в нашето училище или университет?

Да се чете още: Как моят пораснал син или дъщеря да направи доброволчески клуб в училище? Да се чете още: Как аз да направя доброволчески клуб в офиса? И т.н. и т.н.

Първо на първо, спретната колекция практически съвети и стартов пакет идеи за действие в клубен формат вече са заредени и чакат да бъдат дръпнати и споделени най-безплатно ето тук. В малката жълта книжка „Как да си направим доброволчески клуб” ще намериш конкретни, работещи примери и насоки за начинаещия Координатор на клуба. На страница 5 например четем: „Седнете и  опишете мисията. Когато сте доволни от написаното, прочетете го на някого, който не знае нищо за нея. Помолете го да преразкаже това, което е разбрал. Този подход ще ви помогне и да забележите подробности около протичането на мисията, за които не сте помисилили досега.”

Наръчникът включва също списък на ключовите въпроси, които трябва да бъдат изяснени, преди да се предприема каквото и да било спасяване на света, стратегии за разгласяване на мисиите на клуба и привличане на нови съучастници, мотивация на членовете и колко много и колко важни са начините накрая да кажеш “Благодаря ти, човече!” От друга страна, наръчникът повдига и съвсем не маловажния въпрос:

Как доброволецът помага на себе си, докато помага на другите

Ще изброим само малка част от причините да бъдеш част от бандата на супергероите, които не летят и не убиват лошите, а правят живота по-щастлив стъпка по стъпка, без да вдигат излишен шум с плаща си:

„Доброволчеството ще те срещне с нови и интересни хора (съвсем не само от съседния клас). Участието в различни инициативи дава силно усещане за смисъл и едновременно с това е страхотен, а често и забавен, начин да прекараш свободното си време. Доброволчеството развива умения за общуване, организиране, работа в екип, както и знания в специфични области, които няма как да придобиеш освен с практика. Това е причината и все повече университети и работодатели да очакват от кандидатите за обявените при тях позиции да покажат повече от диплома за образование. Те очакват да видят дейни личности с опит.”

tumblr_inline_nvx0ooXi5E1s5vu5x_1280

Разбери повече за това каква може да бъде твоята супер сила на TimeHeroes.org или на адрес hello@timeheroes.org.

Проектът “Млади доброволци: Насърчаване на доброволчеството в българските училища и университети” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.www.ngogrants.bg