Името му е Айлан Кюрди и той беше на 3 г.

Ужасяващата снимка на тригодишното сирийско момче Айлан Кюрди, което намери смъртта си заедно с по-големия си брат Галип и майка им във водите на Средиземно море, е навсякъде. Тримата се удавиха след като лодката им потъна близо до Анталия вчера. Хаштагът #KiyiyaVuranInsanlik, който се разпространи от Турция по цял свят и означава “Човечеството изхвърлено на брега” показа снимката на безжизненото тяло на Айлан и отново възобнови най-важния въпрос относно огромния бежански проблем в Европа: “Не са ли изстрадали достатъчно тези хора, бягащи от бедност и война, и колко тела в пясъка ще бъдат достатъчни, за да събудят европейската ни съвест?”

Екипът на Banitza реши, че не е редно да споделя снимката. Днес обаче ви показваме тази рисунка на колегите ни от AJ+, както и видеото им посветено на Айлан:

Днес снимката беше на първите страници на много издания по цял свят. Някои от тях, разбира се, търсят бърза сензация, други се опитват да всеят страх и шок, а трети намекват, че така ще се ангажира повече обществено внимание. Според Peter Bouckaert, директор на Human Rights Watch, не снимката е проблемът, а “че смъртта изплува по нашите брегове, а ние не правим достатъчно, за да я предотвратим.”

Според разпространилата се информация на семейството е искало да стигне до Канада, където живее сестрата на Абдула – бащата на двете загинали деца. Преди два месеца искането им за убежище там е било отказано. Тъй като те са кюрди, избягали от Сирия в Турция, властите са отказали да ги регистрират като бежанци заради нарастващия конфликт между Турция и кюрдските въоръжени групи. Според ООН подобен отказ усложнява напускането на страната за много бежанци в последствие. Няколко километра извън Анталия, лодката на семейството се обръща и те са трима от общо дванадесетте, които загубват живота си в Средиземно море.

Това е друга снимка на Айлан и Галип, която днес се разпространи в Туитър. Иска ни се да вярваме, че това ще бъде начинът, по който тези деца ще бъдат запомнени.

https://twitter.com/michaeldweiss/status/639180867508830208/photo/1

В България днес са задържани 125 бежанци в София – опит на властите да покажат, че няма да се поддадат на рекордния приток от хора към югоизточна Европа. Георги Костов, главен секретар на МВР, каза че тези хора ще бъдат разпитани и някои биха могли да получат бежански статут. За съжаление, от началото на 2013 г., в България въпреки хилядите подадени бежански документи, малцина са онези, които действително избират да останат на българска територия. Това не е само защото всички “искат Германия”, а защото т. нар. “транзитни страни” като Гърция, Македония, България, Сърбия и Унгария са неспособни да предоставят нужните грижи и защита.

У нас институциите са неефективни и бавни, процедурите около документите отнемат месеци, лагерите са в окаяно състояние и въпреки опитите за подобрение има пренаселеност и липса на хранителни стоки и помощи. Но границите продължават да бъдат охранявани, а хората задържани ежедневно – това е ясното послание на нашето правителство. Смъртта на тези деца отново напомня за рисковете, които хората са решени да предприемат в опит да предоставят по-добър живот на семействата си. Да затворим вратите и очите си е политика на страх и слабост. Стига на нашите брегове да няма трупове и по нашите улици да не вървят чужденци, всичко ще бъде спокойно. Зад “уюта” на високите стени, хоризонтът изглежда чист и неопетнен, а животът – по-спокоен и безпроблемен. Но докога?