Лицето е най-­голямата отговорност и зяавка, с която човек излиза пред света. 10×10: Лицата извън кадър е своебразен визуален експеримент, който цели да инициира разговора за човешките права в България чрез способите на документалната фотография и личните истории. Проектът се реализира от екипа на списание Banitza и в частност от фотографа Николай Николов, който е част от изданието.

10×10: Лицата извън кадър цели да покаже лицата на хората, които е по­-вероятно да не видите във вечерните емисии новини или на първа страница на печатните издания. Той не е критика, а покана за разговор. Ако досега камерата беше основното средство, чрез което тези истории оживяваха, а Banitza – платформата, където те намираха гласност, то смятаме, че следващата стъпка е да излезем офф­лайн – между стените на галерийното пространство и непосредствения контакт с публиката.

10×10 е емблематичен проект за цялостната мисия и светоглед на списание Banitza. Искаме тази поредица от снимки да се разрастне до десет серии, които да представят десет маргинализирани групи в българското общество.