“Трябва да си отвоюваме държавата!”

ЕДНА ГОДИНА СЛЕД ПРОТЕСТИТЕ 

EДНА ГОДИНА ОТ ЖИВОТА НИ

Георги Илиев, предприемач, София

Снимка: NOрешарски

Снимка: NOрешарски

Какво символизира за Вас 14 юни 2013?

От една страна – сливането на икономическа и политическа власт и наглостта на управляващите. От друга – пробуждането на гражданското самосъзнание.

Къде бяхме преди една година?

Бях в Украйна, на преговори с потенциални клиенти, но ги прекъснах и на 15-ти вече бях в София. Осъзнах, че това е, може би, последният шанс на гражданското общество в борбата срещу мафията.

Каква промяна донесоха протестите според Вас?

Повече увереност, че нещо зависи от отделния гражданин. Всичко, което се случва в момента – и отиващото си правителство, и наказателното не-гласуване на привържениците на БСП, и знаковите разследвания на прокуратурата, е доказателство, че Протестът успя.

Къде сме сега?

В началото на много дълъг път. Трябва да си отвоюваме държавата. Но първите няколко крачки вече са направени и те са в правилната, според мен, посока.

Какво предстои?

Оптимист съм. Все повече ще има граждански контрол и участие в управлението. Надявам се наесен следващият парламент да приеме по-качествен закон за референдумите, да допусне електронното гласуване и така живеещите в чужбина, които реално издържат значителна част от тези в България, да имат по-добра възможност да участват.