Деца на свободата

Популярността и амбициите на Banitza нарастват с всеки изминал ден, а наред с това се разширява и хоризонтът на творческите и изследователските ни търсения. Във връзка с това сме щастливи да ти представим нашата нова рубрика – Деца на свободата. Нека ти разкажем какво се крие зад този проект и как се зароди той.

Началото, разбира се, не бе нищо повече от пресечна точка за добрите идеи на група талантливи млади хора с ясна визия и отговорност за своето по-добро бъдеще в България и в Европа. В процеса на работа тази творческа енергия се трансформира в наш съвместен проект. В края на месец февруари, по покана на редакторския екип на Литературен вестник, една от водещите медии за култура и изкуство в страната, част от Ранобудните студенти се включиха в съставянето и редактирането на предстоящото издание. Крайният резултат бе повече от впечатляващ предвид това, че разполагахме единствено с огромна доза ентусиазъм и нищожен опит. Тематичният (ранобуден) брой излезе на българския печат с подзаглавието Деца на свободата, около което бе ориентирана и цялостната концепция на изданието. Ако си пропуснал да го прочетеш, все още можеш да го разгледаш в он-лайн версия тук.

pub_pdf_1374-page-001__1396516753_84.40.126.24

След големия успех на вестника сме уверени, че не бива да спираме дотук, и че проектът може да бъде доразвит и обогатен в електронен вариант тук, в Banitza. Защо смятаме така?

Обединени сме от желанието за положителна промяна и сме уверени, че тя е преди всичко в нашите ръце. Противоречивото съвремие, към което принадлежим, трябва да бъде осмислено и обговорено в настойчив опит да припознаем своята идентичност от една страна като част от отнетото ни минало, и от друга – като част от европейското бъдеще, към което се стремим.

Първите стъпки се състоят в това да създадем свободно диалогично пространство, в което нашият глас, гласът на промяната и свободата, да бъде чут. Ние сме порастналите деца на 90-те, децата на застиналия преход и умело замаскираната промяна в полза на демокрацията. Вярваме обаче, че освен деца на прехода, имаме възможността да се наречем и деца на свободата. И е време тази наша характеристика да надделее над всички останали.

dete-blokada-300x200

Вие от коя страна сте? Снимка: Васил Гарнизов

Ако си съгласен с нас и смяташ, че е важно твоят глас да бъде чут, ще се радваме да те поканим тук в опит да случим един искрен и правдив разговор за нашето съвремие с поглед, отправен към бъдещето. Очакваме твоята история на banitzza /// gmail.com