Новогодишно пожелание: бъдете главните герои в пожеланията си

Когато бях дете, си изпращахме картички. Имахме голяма шарена кутия в класната стая, която беше нашата „весела поща“, и я пълнехме с картички. За най-добрите приятели — големи, красиви и в цветни пликове; за другите деца — скромни и в повечето случаи без плик, за госпожата — грижливо избрани и с още по-старателно надписани редове с пожелания, където все успяваше да се промъкне по някоя правописна грешка; и не на последно място, за момчето/момичето, което тайно харесваш — хубава картичка, която да покаже внимание и да загатне симпатия, но не твърде лъскава и скъпа, за да не е очевидно колко е специален получателят за теб.

Пожелавахме си главно изтъркани неща. Класиката беше:

Желая ти Дядо Коледа да ти донесе…

И нека Новогодишната фея…

И дано Новата година ти донесе…

На някои майките им ги надписваха и пишеха префърцуненото за нашите уши: „И дано Новата година е благословена с…“ Други си бяха прагматици от малки и се спираха на „Желая ти много подаръци от вашите за Коледа“.

Flickr Image

Flickr Image

Сега сме попораснали деца и още си пожелаваме неща. Любов, разбирателство, здраве, пари, късмет… Някои пишат картички, други споделят емоционалните си пожелания във Facebook, трети ги синтезират в едно-две изречения в SMS или модернизиран негов вариант в съобщение във Viber и(ли) WhatsApp. На фона на елхи, зимни пейзажи или коледнопредрешени деца/животни си пожелаваме да ни се случат неща, да сме благословени с нещо. Сякаш всеки дълбоко в себе си иска да получи нещо. Мислом или словом се обръщаме към Дядо Коледа, Дядо Мраз (за тези с носталгия по миналото), Новогодишната фея, Бог, съдбата или Новата година с молба да ни дарят с нещо. Затова и пожелаваме това на другите.

И всяка година това се повтаря. Годините се сменят, формулировките — не. Събуждаме се един ден и с изненада осъзнаваме, че е „201..“. Случвало ми се е, вероятно и на вас. Следват неизбежните реплики: „А сякаш вчера беше 2003!“ или „Ехее, кога стана 2014, в главата ми е още 2007?!“. Кога ли? Докато си мечтаехме и пожелавахме на ближните си някой да ни донесе нещо и чакахме смирено или мързеливо (в зависимост от гледната точка). Очакваме промяната търпеливо и губим представа за времето. Особено по празниците се изпълваме с надежда и вяра, но невинаги ги трансформираме в действия. Пиша тези редове не с упрек, а с желание да променим това. Аз, вие и близките ви хора.

Затова и ви отправям моето новогодишно пожелание.

Желая ви да бъдете началото на нещата, за които мечтаете. Хранете се здравословно, спортувайте, откажете цигарите и вероятно ще подобрите здравето си. Четете, бъдете активни и прилежни и вероятно ще имате отличен успех в училище/университета. Бъдете отворени към света, любезни и общителни и вероятно ще намерите нови приятели или нова любов. Познавайте себе си, старайте се да се развивате и да следвате мечтите си и вероятно ще сте удовлетворени и щастливи. Полагайте усилия. Не чакайте съдбата, Дядо Коледа или късметът от новогодишната баница да внесат промяна в ежедневието ви. Бъдете главните герои в пожеланията си. Успех! Преслава