Карикатуристът Никола Вадо за цената на думите и силата на сатирата

Никола Вадо e френски карикатурист, роден в Лондон, живял във Франция и Белгия. Роден е през 1971 г. Получава смъртни заплахи заради карикатурите си срещу ислямските фундаменталисти и след атаките срещу Charlie Hebdo (наред с тях осмива ситуацията в Сирия, Иран, ЕС). Споделя, че понякога не може да спи нощем, защото се тревожи за сигурността си. Докато разговаряме в паузата на конференция в Съвета на Европа споделя, че събитията в Charlie Hebdo са променили всички европейци, най-вече с това, че са показали, че няма сигурност в сърцето на Европа, както и сигурност за онези, които си служат с перото на сатирата.

6a00d83451b56c69e20163058f1035970d-pi

“Дълг.”

Вадо участва на това събитие в Страсбург като карикатурист и рисува по време на дискусиите. Началото на октомври е и е студено, а Вадо хладно, макар и с интерес наблюдава сесиите. Скепсисът му проличава във всяка една фина гримаса на лицето. Когато вижда реципрочна проява на чувство за хумор срещу себе си, омеква. Изключително продуктивен, Вадо рисува около 300 карикатури годишно за брюкселските издания L’Express (от 1993 г. насам) и L’Echo (от 2008). Членува във Фондацията „Карикатури за мир”, гастролираща с изложби по света. Спасява се от злободневието чрез рисуване на графика.

10931618_10153003962102128_333360340485594616_o

“Останете концентрирани… Сякаш нищо не се е случило… Смейте се… Преди всичко – смейте се…” На Кабу, Шарб, Тигну, Волински и останалите жертви.

Вадо споделя, че най-големият проблем на Европа е национализмът. Най-изненадващото – въпреки непрекъснатото жилене на перото му в тялото на Европейския съюз, се оказва, че той застава точно на позицията за европейски федерализъм. В тази посока на мисли, съюзът е нещо жизненоважно според него, защото инкорпорира важни ценности. Интелигентен и по европейски високомерен, изключително изтънчен и откровен, с процепи, през които проличава добротата му, Вадо оставя впечатление за истински съвременен карикатурист.

tmp658349749597896705

Лампедуза.

За България и Румъния карикатуристът не е чувал много, а малкото, което е чувал, очевидно не е много положително. Давам знак, че бих оценила откровеността му, в каквото и да се изразява тя.

„Знаете, България и Румъния не са много в новините, казва”. „Но пък сигурно са щастливи, че са се присъединили към Европейския съюз…”.

Иронията му проличава едва забележимо, а на свой ред аз почти незабележимо и по-скоро – колебливо, кимвам. Не съм сигурна доколко сме щастливи, от друга страна, ако не сме щастливи, то разбира се, не са ни виновни хората от Европейския съюз, но това е много дълга тема. На въпрос дали България е била герой в карикатурите му, Вадо отговаря отрицателно. За сметка на това Източна Европа присъства периодично, наред с Централната и Западната европейска част, разбира се. Имало какво ние българите и румънците да наваксаме по отношение на демократични свободи и корупция, добавя той. Въпреки че е много прав, ми се иска да добавя, че това са широко тиражирани тези, които съдържат в себе си много релеф, който не е маловажно да бъде проучен, но както стана дума – „ние не сме много в новините”…

Нито в анализите.