Евгений Дайнов: Въпросът КОЙ май се оказва най-острият в световната политика днес

Снимка: Васил Гарнизов

Снимка: Васил Гарнизов

Приключи ли агонията със закъснялата оставка или тепърва ще става трудно?

И да и не. С оставката видимо стана невъзможно да се управлява по руско-олигархичен начин в стил „Пеевски”. Обществото вече не приема това. Същевременно се готви нова „коалиция Пеевски” около ГЕРБ – значи политиците искат да продължат този модел. Това сочи към крайно крехка и нестабилна политическа конструкция след изборите, изложена на постоянен риск от крах. Докато достатъчно количество политици не станат представители на гражданското неприемане на модела Пеевски, ще друса. На око – поне още 3-4 години, в добрия случай.

Промени ли протестът достъпа до истината – за комунизма и прехода, за олигархията и връзките с Русия, за същността на демократичния ни режим?

Протестът успя да окаже огромен, напълно непредставим преди това натиск върху всички скришни схеми, сделки, зависимости, механизми и хора. И нещата започнаха да излизат наяве. Задава се нов скок към прозрачност, нещо като скока към свобода на словото през 1989-90 година.

Каква е ролята на пост-социалистическото поколение в политиката и как виждате негово развитие след ДАНСwithme?

„Децата на прехода” се оказаха високо политизирани и високо-демократични. Без тях нямаше да стане нито окупацията на Орлов мост през 2012-a година, нито – Протестът от миналата година. Днес Протестна мрежа изкара най-зрелия и революционен политически документ, който сме виждали от години – от 1997-ма, горе-долу. Това е новото поколение и то постепенно побеждава.

Очаквате ли създаването на нови политически формации след протеста?

До изборите вече едва ли има време. Очаквам постепенното отмиране на разни ГМО – Атака, ББЦ.

В два от трите пъти през последните 25 години, когато правителство начело с БСП подава оставка, държавата се намира в дълбока финансова криза. Каква е връзката?

Днес не сме в дълбока финансова криза. Има една окрадена банка, нещо, в което БСП (този път) не участва. И фалираща здравна система, което пък трябва да отнесем към Лекарския съюз. Пеевски / Василев / ДПС доведоха нещата до нещо като ограничена криза. А инак БСП продължава да има проблема на Луканов и Виденов: истински, искрено, автентично не схваща, как функционира една нормална икономика.

Вчера на пресконференцията Министър-Председателят в оставка Пламен Орешарски отговори, че е ‘прекалено рано’ да се отговори на въпроса #Кой. Рано или прекалено късно е?

Отговорът се знае от месеци: Пеевски се самопредлага чрез ДПС, а Станишев приема поради обещанието Пеевски да изпее кирливите ризи на ГЕРБ. Пеевски/ДПС е КОЙ. Защо Орешарски се прави на дръж ми шапката – питайте него.

Важи ли въпросът #Кой на международно равнище, след близо 300-те цивилни жертви в сваления самолет?

Въпросът КОЙ май се оказва най-острият в световната политика днес (този път Асен Генов нацели десетката): КОЙ докара финансовата криза? КОЙ докара кризата на еврото? КОЙ свали самолета? КОЙ се подмазваше на Путин толкова години? КОЙ у нас се правеше на сляп за пирамидата КТБ? КОЙ от прокуратурата е слуга на Пеевски? КОЙ искаше банкова ваканция, та да фалира държавата и да замете следите? КОЙ иска, пак за да замете следите, специален закон за КТБ? КОЙ търси лесни пари чрез напълно ненужната актуализация на бюджета с 5 милиарда? Пътят напред е на всяка крачка и по всеки повод да задаваме въпроса КОЙ. Само така ще почваме да виждаме туморите, подлежащи на изрязване.

В сянка или слънце е руската намеса в българската политика?

Руските държавници са прекалено недодялани, за да могат наистина да действат на сянка. Те си мислят, че никой не ги вижда – а стърчат върху пейзажа като слон в стаята. Вижда се, от години, че на България беше разписана роля в мащабната стратегия на Путин да възстанови Русия като велика и експанзираща сила. И ролята беше: да пази гърба на Русия, докато тя си „събира земите”; и после, в някакъв подходящ момент, самата България да се окаже „събрана”. Тази Путинова стратегия започна да буксува с открадването на Крим и окончателно катастрофира заедно със сваления самолет.