Доброволците по време на наводненията са Човек на годината 2014!

На 10 декември, Международният ден за правата на човека, на тържествена церемония във Френския културен институт за седма поредна година Българският хелзинкски комитет връчи наградите „Човек на годината“.

Наградите „Човек на годината“ са морални и нямат финансово изражение. Както всяка година, всеки можеше да номинира човек, група или организация на базата на публични критерии. Допуснатите номинации бяха 35. Търсените постъпки трябваше (алтернативно) да са с особен градивен потенцил, да бъдат прецедент в правозащитната сфера, да са оригинални и творчески. Гласовете, дадени на сайта за наградата на публиката, са близо 6000. Тази година журито беше в състав Александър Кашъмов, Иван Бедров, Красимир Кънев, Магдалена Малеева, Марин Бодаков, Мария Черешева, Татяна Ваксберг, Яна Бюрер Тавание.

По време на церемонията във Френския културен институт.
Снимка: БХК

„Човек на годината“. Не професионалист, не служител, нито милиардер. Човек. Човекът на годината се бори за каузи, които засягат цялото общество, но за които много хора не чувстват ангажираност и отговорност; каузи, за които държавните институции често остават глухи и слепи. Въпреки всичко Човекът не се отказва – той говори, действа, настоява – и макар трудно, постепенно започва да случва промяната.

За нас, публиката, е необходимо да видим лицата на тези хора, за да осъзнаем, че промяната и добрата инициатива имат изражение, физически облик, реалност. Да си дадем сметка, че и ние можем не непременно защото сме герои, а именно защото преди всичко сме човеци, способни на емпатия и лична инициатива. Да разпознаем началото на нещо добро. Голямата промяна се случва с помощта на локални инициативи, с личен пример, с голямата малка първа крачка. Видимата, чувствителната промяна е съвкупност от множеството малки. Те зависят от нас.

Нека ви срещнем с наградените Хора на годината 2014!

Голямата награда за 2014 бе връчена на Доброволците и дарителите по време на наводненията

„Заради това, че бяха там, когато държавата отсъстваше; заради адекватните действия на безброй граждани, сред които и чужденци и бежанци, които помогнаха да се предотвратят допълнителни жертви и щети и да се запази достойнството на пострадалите от наводненията в кв. „Аспарухово“ във Варна, Добрич, Калифарево и Дебелец, Мизия, Нивянин и други населени места“. „Реакцията на доброволци и благодетели от цялата страна е силен пример за категоричен граждански ангажимент, обединение и застъпване за хора, пострадали от една страна поради институционална немара, и от друга – от неадекватна намеса от страна на държавните органи за спасяване и подкрепа на засегнатите. Доброволците подпомогнаха да се уважи правото на всекиго на живот и сигурност“, каза Красимир Кънев, председател на журито на наградите „Човек на годината“ 2014 г.

Тъй като наградата няма как да се връчи на определен човек, журито на събитието реши да предостави възможността на всеки един от нас да връчи символично наградата „Човек на годината“, изпращайки SMS с текст DMS ZAEDNO на 17 777. В това е заключен и смисълът на наградите – да направим следващата малка крачка.

Двете равностойни втори награди бяха връчени на Сдружение „Самаряни“ 

„Заради всеотдайната им работа и пълноценно приобщаване към обществото на деца, младежи и възрастни в неравностойно положение“ на територията на община Стара Загора. Научете повече за тяхната „Синя стая“ и за цялостната им работа от сайта им.

Фондация „Инициатива за здраве“

„За продължаващия значителен спад на нивото на новоинфектирани с ХИВ, които са употребяващи наркотици, заради изключителната работа директно в общността, извън институции“. Всяка година фондацията осигурява поне  135 000 шанса за 2300 инжектиращи наркотици да не се заразят с ХИВ. Годишно раздава 120 000 спринцовки и 15 000 презерватива. Всяка година от 1998 досега.

Журналист на годината стана Росен Цветков, който

„през декември 2013 г. съвместно с Георги Тотев прави репортаж за регистрационно-приемателния център в гр. Харманли. Материалът включва записи на разговори между гранични полицаи, от които става ясно, че са получили заповед да упражняват физическо насилие и да връщат в Турция хората, опитващи да потърсят закрила на българска територия“. Росен Цветков заяви, че основна цел на добрия журналист е да върви по пътя на истината и той няма да се откаже от своето призвание.

Активист на годината е Руслан Трад

„заради работата му по въпросите около ситуацията в Близкия изток и отразяването на събитията там; един от най-силните гласове, внасящи смисъл и спокойствие при отразяването на „бежанската криза“ от края на 2013 г.“ Не пропускайте да посетите форума за Арабска култура и блога на Руслан, както и да гледате съвместния му документален филм с Георги Тотев от скорошното им пътуване до Иракски Кюрдистан, излъчен по bTV Репортерите.

Бояна Петкова получи наградата Вдъхновение на годината

„Преди две години нейната фондация „Макове за Мери“ стартира кампания за промяна на действащото законодателство в България, според което мъртвородените бебета се изгарят като биологични отпадъци заедно с болничните боклуци, без родителите да имат право да ги погребат“.

Проектът Roma MATRIX бе отличен с награда за Цялостен принос

„заради правната борба с дискриминацията и повишената мотивация на засегнатите от дискриминация да защитават правата си; проектът заслужи гласовете на журито и с кампанията си „НИЕ НЕ СМЕ ИЗКЛЮЧЕНИЕ“, която показва положителните образи и примери сред ромите в България – успели хора, които се реализират, работят, учат“. Вижте видеото от кампанията и разберете защо хората в него не са изключение, а пример. Наградата бе връчена на Цвета Петкова от Националната мрежа на здравните медиатори.

Любомила Кривошиева, основател и управител на Фондация „Дивите животни“, спечели наградата на публиката със 707 гласа от общо 5885, дадени в онлайн вота на публиката.

„Спасителният център „Дивите животни“ е първото и единствено засега място в София, където хора, намерили пострадало или застрашено животно, могат да го оставят за грижи и лечение или да получат съвет как да му помогнат“.

Всички наградени. Снимка: БХК

Всички наградени.
Снимка: БХК

 

Какво предстои?

Животът на добрите инициативи трае много повече от един ден! Ако подкрепяте дейността на наградените или останалите номинирани, все още имате възможност да ги подпомогнете благодарение на Платформата за подкрепа, която Български хелзинкски комитет стартира тази година. Помощта може да се изразява в материални или финансови дарения, експертиза, доброволчество или друго. Повече информация за начините, по които можете да подкрепите всеки един номиниран, както и цялостна информация за наградените и останалите номинирани, можете да откриете на сайта на Наградите.