BG Careers Fair 2015: от България за България

aleks

Това е Александър. Студент от шотландския университет в Абърдийн. Учи Management Studies with Computing и мечтае за кариера в сферата на информационните технологии – продуктов мениджър или ръководител на проекти. Крайната му цел обаче е да си създаде собстевен бизнес. Разбира се, подобно на много други млади хора със също толкова големи мечти, колкото неговите,  преди да сбъдне своята трябва да добие солидно количество опит. Благодарение на стажът, който преминава миналото лято, е направил първата стъпка. Можe би се питате какво е помогнало на Алекс по пътя към успеха?  Къде се крие разковничето? Ето какво споделя и самият той:

„Кариерният форум за българи в чужбина беше много полезен. Силно впечатление ми направиха добрата организация и позитивното отношение, с които бях посрещнат. Главната ми цел бе да се запозная с интересни хора, но също така и да намеря стаж в България. С помощта на форума получих възможност за две последователни интервюта. Поддържах връзка по е-мейл с още един от изложителите. В крайна сметка се спрях на First Online Solutions, базирани в родния ми град Варна. Компанията не присъстваше на събитието в Единбург, но успях да установя конкакт с тях чрез организаторите. Всички компании предлагаха разнообразна и полезна информация – как протича един работен ден, какви са възможностите за развитие в компанията им и, разбира се, всичко останало, което може да представлява интерес. Освен че успях да си намеря стаж, разговорите с български работодатели, които присъстваха на BG Careers Fair 2014, ми дадоха полезна информация за възможностите за работа в България, както и знание за това какви качества се ценят и търсят най-много. Помогнаха ми и с различни съвети как да се подготвя за интервюта и как да си подобря CV-то.“

Александър е един от над 350-те души, които се регистрираха и посетиха миналогодишното издание на кариерния форум BG Careers Fair, където ги очакваха 19 компании. Със сигурност е и един от многобрoйните примери за успех на BG Careers Fair.  Ако и ти живееш във Великобритания или в Германия и въпросът ‘как да успея и аз’ жужи в ума ти, запознай се с BG Careers Fair през 2015!

careers fair

Кога?

Добрата новина е, че скоро предстои третото издание на първия и единствен по рода си кариерен форум, създаден от и за българската общност в чужбина. Съорганизатор на събитието е организация Тук-там. Тази година изложението ще се проведе както в Лондон на 7-ми март, така и във Франкфурт на 18-ти април. Инициативата се осъществява с благодарение на любезната подкрепата и сътрудничеството на посолството на Република България и Български културен институт в Лондон. Екипът, който стои зад изложението, се състои от млади и амбициозни българи със сходна визия за бъдещето. Те са обединени от желанието да допринесат за професионалната реализация у дома на повече българи, получили образованието си в чужбина. Основната им цел е да помогнат на сънродниците си във Великобритания и Германия при намирането на работа или стаж, както и да ги запознаят с многобройните и разнообразни възможностите за развитие, които ги очакват в родината.

С какво точно би бил полезен форумът?

Участниците в BG Careers Fair имат възможност да се запознаят с условията за реализация на пазара на труда в България, да научат повече за работната среда в България, да участват в кратки семинари за изготвяне на CV, мотивационни писма и кариерни съвети.

Сред тазгодишните изложители са фирми в сферата на информационните технологии, банкирането, авиоиндустрията, клиничните изследвания, машиностроенето, образованието и др. Спонсори на събитието ще са Винпром Пещера, Easy Consult, ICB, Lufthansa Technik, Telenor, Unicredit Bulbank, Bulatsa, Scale Focus, Telus, Lidl, King’s Tobacco и Walltopia. Сред потвърдилите участие фирми са и IBM, Aurubis, Despark, IBM, Musala Soft, Neterra, Заедно в час, First Online Solutions, Агенцията по заетостта, HRS, ИФД Инженеринг Джойнт Венчър,  PPD, Strypes, VMWare и др.

От миналата година: Живко Желязков и Ангел Игнатов в Посолството на България в Лондон

От миналата година: Живко Желязков и Ангел Игнатов в Посолството на България в Лондон

Интересно,  нали?

Присъедини се към екипа, изложителите и посетителите на 7 март в Лондон или 18 април във Франкфурт. Единственото условие е да попълниш формуляра за регистрация, който ще намериш на http://bgcareersfair.com. Очаква се над 500 студенти и млади професионалисти с различен опит и образование да посетят изложенията тази година.