Войната на лисиците през обектива на “Фотографа на дивата природа” за 2015 г.

5214

“Разказ за две лисици” Снимка: Don Gutoski/2015 Wildlife Photographer of the Year

Последиците от глобалното затопляне върху все по-крехката природа, съпоставени с нейната изумителна красота, са част от акцентите, които могат да бъдат забелязани във фотографиите, спечелили главните награди в тазгодишния конкурс “Фотограф на дивата природа”, организиран от Националния исторически музей в Лондон.

Главната награда спечели лекаря и любител-фотограф от Канада Дон Гутоски  (Don Gutoski) за кадъра му, който улавя смъртоносната схватка между  червена и арктическа лисица. Поради затоплящия се климат червените лисици достигат територии все пó на север, а това ги превръща в основния хищник на по-малките арктически лисици. Фотографията на Дон е едно от първите визуални доказателства за тази разрастваща се практика.

Ето и цялото описание около избраната фотография: “Още от дистанция Дон забелязва, че червената лисица преследва нещо в снега. Приближавайки се, той си дава сметка, че вече мъртвата ѝ плячка, е всъщност  друга лисица, само че арктическа. След цели три часа, в които Дон наблюдава случващото се при температура от -30 градуса, червената лисица, най-сетне сита, вдига остатъците от изкормения труп на жертвата си, за да ги скрие някъде за по-късно.

Глобалното затопляне в канадската тундра се е разрастнало до такава степен, че все по-често обиталищата на червените лисици навлизат в територията на техните арктически събратя.

За арктическите лисици това означава не само ожесточено състезание за прехрана – и двата вида ловуват дребни животни като леминги – но и буквална борба за оцеляване.”

В конкурса “Фотограф на дивата природа” са получени над 40,000 снимки от над сто страни. Споделяме с вас някои от финалистите, спечелили награди в отделните категории, които общо са 18 на брой. Те могат да бъдат видени в Националния исторически музей в Лондон.

Снимка: Richard Peters/2015 Wildlife Photographer of the Year

Снимка: Richard Peters/2015 Wildlife Photographer of the Year

Снимка: Martin Pelanek/2015 Wildlife Photographer of the Year

Снимка: Martin Pelanek/2015 Wildlife Photographer of the Year

Снимка: Michael AW/2015 Wildlife Photographer of the Year

Снимка: Michael AW/2015 Wildlife Photographer of the Year

Снимка: Edwin Giesbers/2015 Wildlife Photographer of the Year

Снимка: Edwin Giesbers/2015 Wildlife Photographer of the Year