“В България има критично мислещи граждани”

ЕДНА ГОДИНА СЛЕД ПРОТЕСТИТЕ 

EДНА ГОДИНА ОТ ЖИВОТА НИ

 

Димитър Бечев, политолог, София

dineva bechev

Снимка: Гергана Динева

 

Какво символизира за Вас 14 юни 2013?

За мен датата символизира както безочието, арогантността и цинизма на една значителна част от българския политически елит, така и желанието за промяна към прозрачно, отчетно управление у една немалка група граждани, които излязоха на площада.

Къде бяхме преди една година?

Бяхме обезверени, апатични, обзети от безразличие. Февруарските протести и оттеглянето на ГЕРБ от властта по никакъв начин не възроди очакване за политическо обновление. Затова и на изборите излязоха едва половината от имащите право на глас. Назначаването на Пеевски политизира наново обществото, събуди у него граждански инстинкт. Разбира се, последва и разочарование, протестната енергия се поразпиля, но преди една година се случи нещо съществено, което ще помним и към което ще се връщаме през годините.

Каква промяна донесоха протестите според Вас?

Показаха, че в България има критично мислещи граждани. Постоянният натиск върху управлението, макар и да не доведе до оставка на Орешарски, всъщност е ценен сам по себе си. Защото той е истинската алтернатива на безразличието и недоверието, в съзнанието, че нищо не зависи от теб. Излязохме по единично, видяхме, че не сме сами, запознахме се,  изградихме връзки. Е, сигурно не сме достигнали критична маса, но да не забравяме, че целите са дългосрочни – върховенството на правото, отчетното управление не се извоюва нито с година протести, демонстрации и студентски стачки, нито дори с оставка на Орешарски и неговия кабинет.

Къде сме сега?

Изборите за Европарламент неминуемо пренесоха битката от софийските улици в секциите за гласуване, а оттам изведоха на преден план партиите.  Никоя партия не е успяла да улови и да канализира протестната енергия от миналото лято, да вземе на въоръжение посланията на гражданите и да им отговори с конкретни политически идеи, макар че Реформаторския блок, «Зелените», а сега и ДЕОС опитват да направят точно това.

Какво предстои?

Предстои оставка, а след нея нов политически цикъл. Несъмнено ще видим отново познатите недъзи и патологии на нашенския политически живот. Надявам се, че предстоят и още проявления на гражданския дух, който избуя на и след 14-и юни миналата година.